Krompir je osnovna hrana u mnogim kulturama. Osim što je bogat kalijumom, odličan je izvor ugljenih hidrata i vlakana.
Pravilno skladištenje može produžiti život krompira i sprečiti nepotreban otpad, a mi donosimo najbolje tehnike za to.
Čuvajte ga na hladnom mestu
Temperatura skladištenja ima značajan uticaj na rok trajanja krompira. Čuvanje krompira na hladnom mestu pomaže u usporavanju klijanja i održava sadržaj vitamina C.
Držite ga dalje od svetlosti
Držanje krompira u mraku sprečava ga da pozeleni i razvije visok sadržaj solanina, što može izazvati mučninu, povraćanje i dijareju ako se konzumira u velikim količinama.
Ne čuvajte ga u frižideru ili zamrzivaču
Sirovi krompir ne treba držati u frižideru jer niske temperature povećavaju količinu redukujućih šećera i čine ga kancerogenijim kada se prži ili peče. Takođe ne treba da se zamrzava jer će nakon odmrzavanja postati kašasta i smeđa.
Stavite ga u otvorenu posudu ili papirnu kesu
Da bi vam krompir duže trajao, držite ga u otvorenoj posudi, papirnoj vrećici ili drugom kontejneru sa otvorima za ventilaciju. Ovo pomaže u sprečavanju nagomilavanja vlage, što dovodi do kvarenja.
Nemojte ga prati pre skladištenja
Krompir će trajati mnogo duže ako se drži suvim tokom skladištenja i ne pere dok ne bude spreman za upotrebu. Pranje rastvorom soli ili sirćeta može pomoći da se ukloni više ostataka pesticida nego sama voda.
Držite ga dalje od drugih proizvoda
Krompir držite dalje od proizvoda koji sazrevaju, posebno banana, paradajza i luka, jer gas etilen koji ispušta može ubrzati klijanje krompira.
Preuzmite android aplikaciju.