Početna > Život i stil
Život i stil

Koje zamene za šećer možete koristiti?

Ako želite da jedete manje šećera, možete ga zameniti hranom koja je prirodno slatka.
Foto: Pixabay/designfoto

Pasirane banane ili rendane jabuke možete dodati u kolače, pića, žitarice i hranu za bebe.

Takođe možete dodati nekoliko kapi soka od pomorandže u prelive za salatu kako biste izbegli kupovinu preliva sa šećerom. Ali prirodni zaslađivači se kriju i među povrćem.

Rendana cvekla će čokoladnim kolačima i mafinima dati bogat, slatkast ukus, ali je možete dodati i u supe, sosove i smutije. Isto važi i za šargarepu.

Ako cveklu i šargarepu isečete na tanke kriške i ispečete u rerni, dobićete slatku i zdravu užinu.

Čak i mleko može da bude prirodni zaslađivač

Kafa sa mlekom je manje gorka, a domaćim čorbi i čorbi se često dodaje kajmak. Prstohvat soli takođe može naglasiti prirodnu slatkoću nekih namirnica, posebno svežeg voća.

Lagano prženi luk postaje veoma sladak

Uprkos pikantnosti, luk sadrži i dosta šećera, a ovaj slatki ukus dolazi do izražaja tek kada se lagano prži na laganoj vatri. Ovako pripremljen luk može da zameni sosove punjene šećerom, na primer, kečap.

Stevija je čak 300 puta slađa od šećera

Biljka stevija se suši i prodaje kao prirodni zaslađivač. Ne sadrži kalorije i 300 puta je slađi od šećera. Ima specifičan ukus na koji se navikava – najbolje je početi da ga dodajete biljnim čajevima.

Uz cimet i vanilu je potrebno manje šećera

Vanilija daje slatkim jelima bogatu, slatku aromu zbog koje ni ne primetite da u njima ima manje šećera. Slično je i sa cimetom koji možete dodati u slana jela – čorbe ili paradajz sos.

Rendana šargarepa

Može zasladiti bolonjez sos, ali i kolače i mafine. U kolačima trećinu šećera zameniti medom, jer bi veće količine mogle da promene strukturu.

Koliki je rok trajanja čokolade i kako da znamo da više ne važi?

Preuzmite android aplikaciju.