Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које три врсте меса су под оптужбом да узрокују упале и гојење

Месо је основна намирница у многим дијетама широм света, пружајући вредан извор протеина и есенцијалних нутријената.
Фото: Pexels/Geraud Pfeiffer

Међутим, одређено месо, посебно прерађено, упозоравају поједини стручњаци, може допринети упали у телу и потенцијално довести до гојења ако се редовно конзумира.

Кезиа Џој, докторка, навела је које су то, према њеном мишљењу, „три најгоре врсте меса када су у питању упале и гојење“.

Прерађено месо

Џој је казала да су прерађено месо, црвено месо и конвенционално узгојено месо три најгора кривца за погоршање упала, као што је реуматоидни артритис и допринос дебљању.

– Кобасице, сланина, виршле и деликатеси који су сушени, димљени или сољени често садрже висок ниво засићених масти, као и адитива као што су нитрати, који могу допринети упали. Прерађено месо је такође има пуно калорија и соли, што може довести до дебљања и повећања крвног притиска – каже Џој.

Црвено месо

Иако је црвено месо вредан извор есенцијалних нутријената попут гвожђа и протеина, прекомерна конзумација, посебно масних комада, повезана је са здравственим проблемима. Штавише, црвено месо је калорично, што га чини лаким за прекомерну конзумацију, што може довести до гојења.

Џој наводи да масни комади црвеног меса и млевене говедине с високим садржајем масти могу подстаћи упалу и гојење када се конзумирају у прекомерној количини. Они су богати засићеним мастима, што може повећати ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и допринети развоју срчаних болести.

Конвенционално узгојено месо

Конвенционално узгојено месо често укључује употребу антибиотика, хормона и лоше животне услове за стоку. Ове праксе могу довести до производње меса које може садржавати резидуалне антибиотике и хормоне, што може пореметити природну хормонску равнотежу тела и потенцијално допринети упали.

Џој то елаборира и објашњава зашто једење ове врсте меса може штетити нашем здрављу.

– Оне често потичу од животиња узгојених у ограниченим операцијама храњења животиња. Обично им се даје храна која је богата омега-6 масним киселинама и може садржати антибиотике и хормоне. Неравнотежа омега-6 и омега-3 масних киселина може да појача упалу у телу. Употреба антибиотика и хормона такође може имати различите здравствене последице, укључујући хормонску неравнотежу која потенцијално може допринети гојењу – додаје.

Она додаје да ови фактори могу пореметити равнотежу цревног микробиома и хормонску равнотежу, потенцијално резултирајући упалом и повећањем телесне тежине.

Џој зато предлаже алтернативе: немасно месо, масну рибу попут лососа, скуше и сардине, те биљне протеине као што су пасуљ, тофу и слично.

Za sat vremena vožnje bicikla potrošićete i do 500 kalorija

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке