Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које су предности напитка од цимета и меда и да ли помаже у губитку тежине?

Однедавно се на друштвеним мрежама дели магични напитак који убрзава метаболизам и помаже у губитку килограма, а направљен је од меда, цимета и воде.
Фото: Pixabay/ExplorerBob

Међутим, нема довољно доказа да ова два састојка у комбинацији помажу у губитку тежине, али имају неке друге предности. Тако су цимет и мед одлични за здравље и могу имати антиинфламаторно дејство.

Цимет је зачин који се у прошлости често користио, а има и многа лековита својства. Истраживања показују да има антимикробно и антипаразитско дејство, садржи антиоксиданте, снижава крвни притисак и һолестерол. Такође може помоћи у зарастању рана.

Мед такође има бројне предности. То је антимикробни агенс када се примењује локално. Због своје густине, ниске PH вредности и водоник пероксида који производе његови ензими, може спречити бактеријску инфекцију. Такође је одличан савезник у сузбијању кашља.
Иако постоје бројне тврдње о томе како цимет и мед утичу на метаболизам, њихово заједничко деловање још није довољно истражено.

Студија из 2011. показала је да замена шећера медом може спречити дебљање. С друге стране, цимет је познат као састојак који помаже у снижавању шећера у крви.

Da li treba da izbegavamo namirnice koje nas ne mogu zasititi?

Преузмите андроид апликацију.