Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које се реакције одвијају у мозгу кад се заљубимо? Емоција која изазива бројне реакције

Када смо заљубљени, често смо опседнути мислима о вољеној особи.
Фото: Pexels/Asad photo Maldives

Када се заљубимо, доживљавамо снажна осећања која дубоко утичу на наше животе. Иако романтика често приписује срцу кључну улогу у љубави, у стварности све почиње од мозга.

Према релевантним истраживањима, мушкарци обично брже изразе своју љубав у односу на жене. Мушкарцима је потребно у просеку 88 дана (око три месеца) да изјаве љубав, док женама треба у просеку 134 дана (четири и по месеца). Такође, 39 одсто мушкараца изразиће „волим те“ у првих месец дана, док је одговарајући проценат за жене само 23 одсто.

На почетку везе, мозак производи високе нивое хемикалије назване фенилетиламин (ПЕА). Ова природна супстанца делује као амфетамин и изазива осећај „лудог заљубљивања“. То је оно што ствара осећај среће, повећане енергије и узбуђења на почетку везе. Љубав изазива исте неурохемијске реакције у мозгу као и лекови, јер поплављује центар за „награђивање“ у мозгу, изазивајући општу еуфорију.

Заљубљеност такође искључује делове мозга који регулишу друштвено расуђивање и страх. Због тога, када сте заљубљени, мање се бринете о томе шта други мисле или говоре о вама, што може довести до јавног изражавања љубави.

Када се заљубите, такође може доћи до губитка осећаја за време. Осећај као да је време пролетело често је повезан с заљубљеношћу. Неуротрансмитер норепинефрин, заједно с допамином и окситоцином, ствара интензиван осећај љубави и узбуђења који чини да време изгледа као да брзо пролази.

Све ове промене у мозгу доприносе интензивном искуству заљубљености, које може драматично утицати на наше емоционално стање и понашање у почетним фазама љубавне везе.

Prepoznajte ženskaroša: Ove 4 tajne vešto krije od žena, ali sitnice ga odaju

Преузмите андроид апликацију.