Ako volite da popijete šoljicu čaja, treba da znate da je novo istraživanje je pokazalo da ispijanje čaja u određeno vreme može da umanji sposobnost tela da apsorbuje određene minerale, posebno kod pripadnika određenih starosnih grupa.
S obzirom da mnoge zapadne zemlje vide populaciju preko 65 godina kao najbrže rastuću demografsku kategoriju, Irsko Ministarstvo zdravlja je nedavno zatražilo od Uprave za bezbednost hrane Irske da sprovede istraživanje koje bi moglo da preporuči smernice za ishranu za starije odrasle osobe.
Odeljenje je istražilo kako navike u ishrani utiču na opšte zdravlje. Jedan od ključnih nalaza studije odnosio se na osobe starije od 65 godina.
Naime, pokazalo se da kada stariji ljudi piju jak čaj dok jedu, ometa se sposobnost organizma da apsorbuje gvožđe i cink.
Istraživači su stoga preporučili da stariji ljudi piju samo čaj između obroka kako bi dobili maksimalnu nutritivnu korist koju im obrok može ponuditi.
Zašto su gvožđe i cink toliko važni za naše telo?
Cink je poznat kao najzastupljeniji mineral, koji podržava naš imunitet i pomaže našem telu da se izleči. Pored toga, gvožđe ima mnogo važnih uloga, kao što je podrška imunitetu, proizvodnja energije i prenošenje kiseonika kroz telo.
Studija je pomogla u kreiranju smernica za ishranu, a starijim osobama se takođe savetuje da unose dosta proteina kako bi podstakli rast mišića.
Takođe, starijim osobama treba voditi računa o unosu vode, preporučuje im se dodatno uzimanje vitamina D, a izbegavati prekomerni unos natrijuma, što znači da treba voditi računa o unosu soli.
Preuzmite android aplikaciju.