Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Које је најгоре доба дана за испијање чаја?

Ако волите да попијете шољицу чаја, треба да знате да је ново истраживање је показало да испијање чаја у одређено време може да умањи способност тела да апсорбује одређене минерале, посебно код припадника одређених старосних група.
Фото: Pixabay/appledeng

С обзиром да многе западне земље виде популацију преко 65 година као најбрже растућу демографску категорију, Ирско Министарство здравља је недавно затражило од Управе за безбедност хране Ирске да спроведе истраживање које би могло да препоручи смернице за исхрану за старије одрасле особе.

Одељење је истражило како навике у исхрани утичу на опште здравље. Један од кључних налаза студије односио се на особе старије од 65 година.

Наиме, показало се да када старији људи пију јак чај док једу, омета се способност организма да апсорбује гвожђе и цинк.

Истраживачи су стога препоручили да старији људи пију само чај између оброка како би добили максималну нутритивну корист коју им оброк може понудити.

Зашто су гвожђе и цинк толико важни за наше тело?

Цинк је познат као најзаступљенији минерал, који подржава наш имунитет и помаже нашем телу да се излечи. Поред тога, гвожђе има много важних улога, као што је подршка имунитету, производња енергије и преношење кисеоника кроз тело.

Студија је помогла у креирању смерница за исхрану, а старијим особама се такође саветује да уносе доста протеина како би подстакли раст мишића.

Такође, старијим особама треба водити рачуна о уносу воде, препоручује им се додатно узимање витамина Д, а избегавати прекомерни унос натријума, што значи да треба водити рачуна о уносу соли.

Šta se dogodi kada stavite kesicu čaja u frižider?

Преузмите андроид апликацију.