Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Које апликације сваки Новосађанин мора да има на мобилном телефону?

У данашње време много тога нам зависи од мобилних телефона, уређаји који су се некада користили само за телефонске позиве, данас су постали неопходни у свакодневном функционисању.
Фото: Pixabay/LoboStudioHamburg

Довољно је да у телефонским подешавањима погледате само колико времена проводите по апликацијама као што су Јутјуб, Инстаграм, Фејсбук, Снепчет или неким другим апликацијама и видећете да на свом мобилном телефону проведете сигурно бар петину дана. Друштвене мреже нису апликације које су неопходне многима од нас (осим ако особа на тај начин зарађује), те време проведено на њима може да се подведе под баченим.

Ипак постоје корисне апликације које могу да вам буду од изузетног значаја за свакодневно функционисање. У наставку ћемо вам представити неке апликације које могу бити од користи становницима Новог Сада, како би лакше дошли до превоза, жељених локација или једноставно омиљеног јела у граду.

Novi Sad Guide

Апликација „Novi Sad Guide“ приближава Нови Сад као туристичку дестинацију својим посетиоцима који желе да све информације о граду имају на свом мобилном телефону.

Фото Градске инфо

Од највећег значаја је свакако придошлим Новосађанима, али и за оне „староседеоце“ може да буде корисна. Успомоћ ове апликације можете пронаћи све знаменитости у Новом Саду и информисати се о њима. Ресторани, кафићи, тржни центри, клубови и још многи објекти увршћени су у ову апликацију.

Наравно постоји одељак и за природу и културу за све заинтересоване. Све у свему уколико сте недавно стигли у „Српску Атину“ ово је идеална апликација да упознате град, а уколико је Нови Сад ваше дугогодишње место становања, овде ипак можете пронаћи место за које ни ви нисте знали да постоји, као и разлог да га посетите.

Бус НС Градски превоз Нови Сад

Градски превоз у Новом Саду је веома заступљен међу његовим становништвом. Готово свим грађанима у неким ситуацијама одговара да седну у бус и за мале паре, пређу одређену километражу до жељене дестинације. Наравно многи Новосађани користе градски превоз као вид свакодневног транспорта.

Фото: Градске инфо

Ипак апликација „Бус НС Градски превоз Нови Сад“ је пре свега намењена онима који се не возе често бусевима и који не знају напамет аутобуске линије у граду.

Ова апликација вам пружа могућност да у сваком тренутку сазнате распоред, аутобуске линијем, трансфере и мапе за Нови Сад. Водич је подељен на Градске и Приградске линије, редове вожњи за радни дан и викенд.

Помоћу „GPS-a“ на телефону пронаћи ћете најближе аутобуске линије са свим стајалиштима у познатом и флексибилном окружењу гугл мапа са зумирањем и детаљним информацијама о улицама града. Апликација је једноставна и забавна са прилагођеним двојезичним менијем на српском и енглеском.

Овакав вид услуге пружа и „Public Transport Novi Sad“ апликација.

Такси апликације

Некад уме да буде проблем и поручивање таксија у Новом Саду, поготово за време кишних дана. Понекад се деси да немате кредита за позив такси службе, у свим овим случајевима најбоље је да имате инсталирану барем једну такси апликацију на мобилном телефону.

Фото: Градске инфо

На „Гугл Плеј продавници“ постоји неколико такси удружења која су доступна за Новосађане, као што су „Crveni taxi“, „City taxi“, „Vip taxi“, „Taxi Pan“, „SOS Taxi“, „MBR taxi“, „Novus taxi“ и „Maxi taxi Novosađani“.

Оне су врло практичне зато што бесплатно можете да поручите возило, користећи „GSP“ лако ће вас лоцирати када нисте сигурни за тачну адресу а можете и да пратите кретање возила ка вама у реалном времену.

Паркомат Паркинг SMS Србија

Вечита бољка многих Новосађана свакако је паркинг. Осим што га је тешко пронаћи у нашем граду, постоје ситуације у којима нисте сигурни у којој сте зони паркирали, колико је трајање паркинга и колико кошта паркирање на том месту. „Паркомат Паркинг SMS Србија“ одговара на сва та питања.

Паркинг
Фото: Градске инфо

Апликација служи за плаћање паркингa у Србији, али и региону и наравно у својим мапама садржи и Нови Сад. Стандардно не користи „GPS“ већ мобилну мрежу за лоцирање тренутног места за које се плаћа паркинг. Уколико укључите опцију напредно лоцирање, можете лоцирати и зону паркинга употребом „GPS“ сензора.

Довољно је само да унесете број ваших регистарских ознака, кликнете на понуђену зону и потврдите слање SMS поруке. Свакако ова апликација јесте наједноставнији начин за плаћање паркинга, са тим да вам пружа и неопходне информације у вези изабраног паркинг места.

Србија воз

За путовања ова апликација је веома корисна како за све грађане Србије, тако и за Новосађане, посебно имајући у виду реновирање железнице и пуштање у промет брзог воза „Соко“ на релацији Нови Сад-Београд.

Фото: Градске инфо

Преко „Србија воз“ апликације можете успомоћ неколико кликова да купите карте за одређени воз у одређеном правцу. Имајући у виду да је популарност овог превоза веома порасла у претходних годину дана, а самим тим се и карте брзо распродају, апликација је најбржи и најсигурнији начин да обезбедите своје место у возу, а да не чекате у реду на шалтеру на Железничкој станици.

„Novi Sad Оffline Map“

Када сте у потрази за неким објектом или местом у Новом Саду, а немате интернет мрежу нити неког да вас упути у добром правцу, „Novi Sad Оffline Map“ апликација може представљати прави спас за вас.

На овој мапи су приказани ресторани, кафићи и други објекти и када нисте повезани на интернет. Осим тога, можете уписати своју локацију или изабрати вама најближу локацију од оних које су већ сачуване и добићете тачне упуте како да стигнете од тачке А до тачке Б. Уколико укључите интернет коришћење ће вам бити једноставније због могућности да маркирате своју тренутну локацију и олакшате сналажење.

Апликације за доставу

За време пандемије Ковид 19 вируса готово је било немогуће функционисати без агенција за доставу. Најчешће преко њих наручујемо храну, али у много случајева и друге потрепштине из продавница када смо спречени да сами одемо по њих.

среда
Фото: Градске инфо

У Новом Саду као и у већини градова у Србији издвајају се три агенције за доставу: „Glovo“, „Wolt“ и „Mister D“. Свака од њих наравно има своју апликацију на „Плеј продавници“ и препорука је за сваког Новосађанина да их има инсталиране на телефону.

Да ли желите да поручите неко јело или потрепштине из супермаркета, у само неколико кликова оне могу бити на вашој адреси за свега неколико минута успомоћ ове три апликације.


Ово су само неке од апликација које могу да вам буду од значаја приликом свакодневног боравка у Новом Саду. Уколико имате још неке предлоге за своје суграђане пишите нам у коментарима.

Izgubili ste dokumenta u prevozu, šta dalje? Ovo je procedura JGSP “Novi Sad”

Преузмите андроид апликацију.