Почетна > Србија
Србија

Која су најукуснија јела Војводине?

Војводина је позната по својој богатој кухињи, укусним специјалитетима који су јединствени за овај регион. Од обиља меса, поврћа и сирева, до специјалитета од теста и разних колача, Војводина ће задовољити укус сваког гурмана.
Фото: Pixabay

Једно од најпознатијих јела Војводине је чувена рибља чорба. Ова укусна и ароматична чорба се спрема од различитих врста рибе, а најчешће се користе сом, шаран и смуђ. Зачини попут црвене паприке, бибера и першуна дају јој специфичан укус који се не може наћи нигде другде у Србији.

Фото: Војводина уживо

Поред рибље чорбе, Војводина је позната и по својим месним специјалитетима. Један од најпопуларнијих је свакако кулен, љута и зачињена кобасица која се спрема од свињског меса. У спремању кулена посебно су вични Словаци и Сремци. Осим кулена, Војводина је позната и по чварцима, који су укусна грицкалица која се спрема од свињске масти.

Фото: Градске инфо

Ту је и чувени паприкаш, који се спрема са доста динстаног лука, поврћа и наравно меса, углавном свињског, али може бити и “лакша” варијанта, паприкаш од пилећег меса. Уз њега се углавном спремају домаће кнедле, али данас, домаћице углавном обаре тесто.

Фото: Shutterstock

Ту је и чувени перкелт, који многи мешају са паприкашем. Перкелт или на мађарском Пöркöлт се прави од јунећег меса. Поред површа, највише лука, парадајза и паприке, у перкелт иде и сланина, и то она “адидас”, са доста масних и меснатих делова. Ова посластица се на северу Војводине једе са тестом од сира. Тесто би требало да се прави ручно.

Фото: Укуси Војводине

Када је у питању поврће, Војводина има неке од најукуснијих паприка у Србији. Паприке у павлаци су један од најпопуларнијих специјалитета, која се састоје од паприка пуњених сиром и киселом павлаком. Осим паприка, Војводина је позната и по својим киселим купусима, који се користе као састојак у многим традиционалним јелима, а Футошки је чак и заштићен географским пореклом.

Фото: PrtSc/Youtube

Једно од најпознатијих јела са киселим купусом је сарма. Припрема се тако што се кисели купус очисти и напуни надевом од млевеног меса, пиринча и зачина, а затим се ставља у посуду и кува док не постане мекана и укусна. Сарма је омиљено јело за зимске месеце и често се послужује уз кисело млеко или јогурт. Она је једно од јела које се сматра традиционалним српским јелом.

Фото: Freepik

Не можемо заборавити ни на специјалитете од теста, који су такође врло популарни у Војводини. Најпознатији су тесто са маком – или насуво са маком. Тесто се посебно развија, сече у широке траке, кува у врелој води и оцеди. Потом се дода мак, помешан са шећером и сувим грожђем.

Фото: Укуси Војводине

Такође, у Војводини се одлично спрема и гибаница, као и други “лиснати” колачи са више кора, а филују се са слатким сиром и јајима.

Фото: printscreen/youtube
Када је у питању слаткиши, Војводина има широку понуду.

Најпознатији су штрудла са маком и орасима, као и гомбоце, које су слатке кнедле пуњене шљивама.

Фото: Укуси Војводине

Све у свему, Војводина нуди широк избор специјалитета који ће задовољити укус сваког гурмана. Ако се нађете у овом региону, обавезно пробајте нека од ових јела и уживајте у непоновљивом укусу Војводине.

Završava se grejna sezona, ali grejanje se nastavlja u zavisnosti od vremena

Преузмите андроид апликацију.