Почетна > Србија
Србија

Која места су најбоља за живот у Србији? Листу доноси познати амерички туристички блог

Према писању блога „A Broken Backpack“ који се бави путовањима, саветима за јефтина путовања и пресељења, погодностима, али и препорукама за одређене државе и њихове градове, Србија је описана као држава која представља идеално место за квалитетан живот по ниској цени.
Фото: Градске инфо

Сајт је углавном намењен америчким држављанима, али и свим другим странцима који траже добру дестинацију за пут или живот.

За Србију овај сајт је напоменуо да многи не размишљају о овој земљи јер није земља чланица Европске уније или чланица Шенген зоне. Ови разлози се испостављају као не толико битни јер се, према писању сајта, напомиње богато културно и историјско наслеђе наше земље, као и добар живот.

На листи овог блога, нашли су се пет градова из Србије као препорука за најбоља места за живот, а први од њих је престоница наше државе – Београд. Одмах након њега следи и Нови Сад, а читаву листу чине следећи градови:

  1. Београд
  2. Нови Сад
  3. Ниш
  4. Суботица
  5. Нови Пазар

1. Београд је наш највећи град, али и највећи у региону. Врло често се налази на многим листама туристичких блогова, о чему смо недавно и писали.

Фото: WikimediaCommons/Sava52Bogdanovic

Његова понуда је итекако разноврсна, а можда је најбоље копирати опис који је употребио овај туристички блог за главни град Србије:

Атмосфера у Београду је веома јединствена. Има снажан европски осећај и често се описује као медитерански начин живота без обале. Лутајући улицама, приметићете да град има узбудљив спој модерних утицаја, старих традиција и боема. 

Током дана, можете учествовати у омиљеној градској култури („испијања кафе“) тако што ћете испробати све модерне кафиће. Затим ноћу можете да погледате легендарне плутајуће речне клубове у којима ћете срести локално становништво и странце.

За Београд се даље наводи да је економски центар и да се у њему  много лакше проналази посао, поготово у области финансије, банкарства и трговине. Такође напомиње се да је образовани систем врхунски и да га у овом граду чине Универзитет у Београду и друге међународне школе.

Кирија за становање у једнособном стану у Београду је између 300 и 500 евра месечно.


2. Нови Сад је други град са листе најбољих места за живот. Он је, како стоји на овом блогу, поред Београда, културни, привредни и образовани центар.

Фото: Градске инфо

Град је описан као спој младости и традиције. Наиме, велики број младог становништва, бројни фестивали који се одржавају у овом граду, али и богата историја коју овај сајт описује као стар и леп град, препун зграда наслеђа и античке архитектуре. Нови Сад датира још из каменог доба, а бројни музеји у граду откривају ову дугу и узбудљиву историју.

Фото: Градске инфо

С друге стране оно што Нови Сад потпуно издваја од градова у његовој близини јесте његова околина и крајолик, поготово Фрушка Гора, Дунав и зелене површине које упадају у очи и великом броју странаца.

Месечна кирија у Новом Саду је описана као мања у односу на Београд, с тим да на овом сајту стоји да се једнособан стан може пронаћи у Новом Саду испод 350 евра.


3. Ниш је трећи град на овој листи. Највећи град у јужном делу наше земље икако наводи овај сајт, Ниш је и трнспортни центар Балканског полуострва.

Фото: Wikipedia/Aleksic Ivan

Град је познат је по својој историјској улози у Римском царству, служећи као резиденцијално место за многе римске цареве. 

Оно што се истиче као предност овог града је и то што Ниш има свој аеродром.

Аеродром „Константин Велики“ је од 2017. године у власништву Републике Србије, а од последњих година овај аеродром броји нагли пораст путника.

Ниш је универзитетски град па с тога и његову популацију као и у Новом Саду чини велики број младих људи. Има велики број кафића и ресторана.

Посао за странце у Нишу је најчешће везан за ИТ струку попут програмера, технолошких инжињера, итд.

Фото: Wikipedia/DjordjeMarkovic

Ниш се издваја од претходна два града по доста нижим ценама, а стан се може изнајмити врло повољно, испод 250 евра, уколико је у питању једна соба.


4. Суботица је заузела високо четврто место на овој листи. То нас не треба чудити јер се Суботица последњих година све више индустријски развија. У Суботици ради и живи велики број становника и из околних места.

Фото: Wikimedia Commons/Julian Nyča

На овом блогу је описана Суботица је описана као мали и леп град, где ћете уживати у опуштеном, мирном начину живота. Као резултат тога, то је одлична опција за оне који не воле велике, бучне градове.

Туристички блог је издвојио следеће карактеристике Суботице: лепота града, богата мешавина културе која се среће, бројни догађаји забавног карактера попут фестивала и концерата, а посебно ниске цене и добра понуда стамбених некретнина.

Наиме, у Суботици се може лако пронаћи једособан стан, чија би месечна кирија износила око 150 евра.

Фото: Wikipedia/Prissantenbär

5. Нови Пазар је пети град на листи најбољих за живот у Србији. Ово је мали град али се на сајту издваја предност што је Нови Пазар значајно трговачко средиште са напредном производном индустријом, посебно за текстил.

Фото: Wikipedia/Jovanvb

Нови Пазар се наводи као мултикултуран град и у тексту се спомиње да га странци често описују као мини Истанбул.

У Новом Пазару се издваја, у туристичком погледу, српска традиција са локалитетом манастира Сопоћани, али и бројни историјски споменици. Поред тога истиче се и некадашњи турски утицај кроз призор уских пазарских улица, џамија, кафића и ћевабџиница.

Нови Пазар је јефтин град, али највише, како овај блог наводи одговара људима који се баве пословима у ИТ сфери, дигиталном маркетингу или томе сличном.

Једнособан стан се може пронаћи за исте паре као и у Суботици.


У поређењу са Америком, овај сајт је напоменуо да су трошкови живота у Србији више од 50% нижи него у Сједињеним Америчким Државама.

Кирија је у Србији, скоро 85% нижа него у САД-у. 

С друге стране, сајт истиче да што се тиче историјске и културне понуде Србија је непресушан извор, а савет за оне који размишљају да се одселе негде друго, предност Србије, спрам других делова Европе, је мање растући трошкови.


Atina: Jedinstveni šarm kolevke demokratije

Преузмите андроид апликацију.