Када говоримо о имунитету већини прво падне на памет витамин Ц. У последње време говоримо о здрављу више него икада. Која је заправо ефикасност витамина Ц за наше здравље?
Докторка Меган Меиер, директорка научне комуникације на Међународном савету за информације о храни, говори о једном од најпознатијих витамина за јачање имунитета: витамину Ц.
Шта тачно витамин Ц чини за наш организам?
„Витамин Ц је витамин растворљив у води који делује као снажан антиоксиданс. Има важну улогу у нервном систему, метаболизму и имунитету. Осим тога, витамин Ц помаже у апсорпцији микронутријената, посебно гвожђа“, истиче докторка за Реал Симпл.
Колико нам витамина Ц треба дневно?
Недавна студија открила је да би дневни унос витамина Ц требало да буде 45 милиграма.
Да ли ће удвостручавање уноса витамина Ц помоћи имунолошком систему?
Витамин Ц је важан нутријент за оптималну имунолошку функцију. Међутим, студије су показале да узимање његових мегадоза у облику суплемената заправо не помаже ништа у борби против болести, попут прехладе.
Више витамина Ц није нужно боље, јер наше тело не може да апсорбује превелику количину витамина.
Пошто је витамин Ц растворљив у води, има ниску токсичност и није повезан са штетним ефектима у високим дозама.
Међутим, уколико узимате одређене лекове, требало би да будете посебно опрезни са суплементима витамина Ц, па се у том случају консултујте са лекаром.
Која храна је најбогатија витамином Ц?
Велике количине витамина Ц могу се наћи у поврћу попут броколија, купуса, карфиола, кромпира, спанаћа и парадајза, агрумима и соку од цитруса, јагодама и соку од парадајза.
Sve blagodeti mandarina: Pomažu i u borbi sa stresom, probavom, srcem…
Преузмите андроид апликацију.