Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Која је била намена Креативног дистрикта пре него што је постао центар културних дешавања у Новом Саду?

Ближи нам се чувена новосадска манифестација – Каледиоскоп културе, која ће и овог септембра бити центар културних дешавања у нашем граду.
Фото: Градске инфо

Културни Дистрикт у Кинеској четврти, у наредном периоду, постаће дом врсних перформанса уметника из различитих сфера, али знате ли како је раније изгледао и шта се налазило на овом простору?

Фото: Анкица Мићашевић

Историја Новог Сада између два светска рата обележена је не само дуплирањем популације већ и рапидним индустријализацијом града. На простору који данас чини Кинеску четврт, смештену између Булевара деспота Стефана и Моста слободе, никла је читава индустријска прича двадесетих година прошлог века.

Мада је прва индустријска зона града настала на местима где данас теку улице Душана Васиљева, Марка Миљанова и Филипа Вишњића, управо Кинеска четврт постала је синоним за индустријски развој.

У тој зони никли су објекти попут Чехословачког магазина, Државног монопол-а, фабрике Ориент, стругаре Стајнер, фабрике уметничког камена Шоман и Бауер, као и фабрике жице, ексера, жичане робе и гвоздених конструкција браће Крамер и дрвара Ловингер.

Кинеска четврт постала је пулсирајући индустријски центар Новог Сада, својим развојем у оквиру шире индустријске зоне уз Дунав и уз помоћ железничке трасе.

Фото: Анкица Мићашевић

Назив „Кинеска четврт“ овај кварт добио је по шушкању између Новосађана, који су узвикивали да „има радника као Кинеза“, алудирајући на бројност радне снаге.

Међутим, током 1970-их година, индустрија се изместила из Лимана и Кинеска четврт је почела губити свој некадашњи сјај.

Но, захваљујући иницијативи неколико грађана, овај део града добио је нови живот као Креативни дистрикт.
Фото: Градске инфо

У напуштеним фабричким просторима, почели су да се сместају разни занатлије попут аутомеханичара, столара и фарбара.

Али брзо је постало јасно да Кинеска четврт има потенцијал за нешто више. Отварањем атељеа и музичких клубова, постала је средиште алтернативне културне сцене.

Легендаран клуб СКЦНС Фабрика и даље привлачи љубитеље алтернативне музике, док су клубови „Firchie Think Thank Studio“ и „The Quater“ годинама пружали незаборавне проводе за Новосађане.
Фото: Градске инфо

Кинеска четврт се такође сматра катализатором развоја новосадске панк сцене.

Група „Пекиншка патка“ била је само почетак, а бендови попут „Ритам нереда“, „Збогом Брус Ли“, „Атеист реп“ и локалне групе „Генерација без будућности“, „Фронтлине“, „Два минута мржње“ су донели нов звук и енергију.

Годинама је Кинеска четврт била домаћин чувеног филмског фестивала „Cinema City“.

А недавно је постала домаћин културно-уметничког догађаја „Калеидоскоп културе“.

Након освајања титуле Европске престонице културе, почели су да се остварују бројни пројекти културне инфраструктуре, укључујући и Креативни дистрикт са укупно 13 објеката.
Фото: УГЗИНС

Оживљавањем Кинеске четврти, Нови Сад је демонстрирао своју креативну снагу и способност препознавања потенцијала у старим индустријским зонама.

Кроз пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе“, Кинеска четврт је постала културни епицентар, континуирано нас подсећајући на богатство прошлости и потенцијал будућности.

Vratite se u doba princeza i prinčeva – posetite čarobne dvorce u okolini Novog Sada

Преузмите андроид апликацију.