Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Код жена старијих од 35 година, ризик расте; идеални размак између две трудноће је…

Мање од годину дана размака између две трудноће значајно повећава ризик за њен исход независно од старости мајке, објавили су научници. Али, након што прође годину дана, разлике у ризику готово да нема.
Фото: Pexels/Pixabay

Према истраживању које је обухватило 150.000 трудноћа у Канади, размак између трудноћа рачуна се као време од порођаја једног до зачећа другог детета.

У случају да се трудноћа догоди у мање од годину дана, ризика нема за мајке млађе од 35 година, али има за њихов плод. У то су укључени повећани ризици од фаталних исхода – смрти плода и смрти детета у првој години живота, до ниске порођајне тежине и прераног рођења.

Но, код жена старијих од 35 година, ризик расте и за мајку и за дете. Највећи је ако између две трудноће прође мање од девет месеци. Али је добра вест да нема значајније разлике у ризику ако размак између трудноћа буде од 12 до 24 месеца.

По постојећим препорукама Светске здравствене организације идеално би било да између две трудноће прођу две године, али најмање 18 месеци. Ова студија показује да жене не морају чекати толико дуго, независно од тога колико имају година.

„То је важно за старије жене које морају измерити ризике краћег интервала између трудноћа с ризицима који расту с повећањем доби мајке“, каже се у студији.

„Наша студија показује да је идеалан размак између две трудноћа од 12 до 18 месеци“, закључује се.

„Ako radite posao umesto dece, ona neće razviti samopouzdanje“

Преузмите андроид апликацију.