Ko može da jede crveni luk, a ko mora da ograniči njegovu upotrebu u ishrani?
Crveni luk sadrži vitamine i minerale, folnu kiselinu, gvožđe, dijetalna vlakna i hranljive materije. Zahvaljujući jedinstvenom sastavu, smanjuje upale u telu i jača imunitet.
Lekari ga preporučuju za ishranu obolelih od mnogih bolesti. Pored toga što sadrži vitamine i minerale, na primer vitamin C, vitamine grupe B, vlakna, sadrži flavonoide koji deluju kao antioksidansi i smanjuju upalne procese u organizmu. Najčešće utiču na kardiovaskularne procese, dijabetes i onkološka oboljenja. Takođe, luk pozitivno utiče i na imunitet.
Takođe navodi da crveni luk pomaže u smanjenju unosa soli u organizam.
Ipak, bez obzira na sve, luk ne treba koristiti kao lek koji se konzumira samo kada je čovek bolestan.
Treba ga redovno jesti kako bi preventivno delovao u borbi protiv bolesti, smatra nutricionista. Jedini problem je neprijatan zadah, ali ne iz usta, već iz kože, jer se kroz pore oslobađa miris luka. Međutim, neki ljudi ne mogu da svare luk. Luk treba konzumirati ograničeno ako imate osetljiv stomak, ako imate gastritis ili kiselost. Međutim, to ne znači da ga uopšte ne treba jesti, već treba unositi količinu luka koja odgovara vašem organizmu. Da bi luk ostao svež i da ne bi izgubio korisna svojstva, potrebno ga je čuvati u frižideru i odvojiti glavice luka jednu od druge.
Preuzmite android aplikaciju.