Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Ко је био Душко Трифуновић? (ВИДЕО)

Уз чашу доброг вина и одабрано друштво неке песме умеју да нас убаце у тотално другачији, лепши, свет. То су оне песме за које кажемо да имају душу, а спевали су их неки од најпознатијих певача са наших простора.
Фото: PrtSc/YouTube/Све што ми припада

Да ли сте се икада запитали каквог је срца уметник и ко је уопште особа која их је написала?

Неки од најпеванијих хитова Бјелог дугмета: Шта би дао да си на мом месту, Има нека тајна веза, Пристао сам вићу све што хоће и Милиција тренира строгоћу, Главо луда од Здравка Чолића и Вајтина Златна рибица, само су неке од песама којима је текст писао Душко Трифуновић.

Душко Трифуновић био је српски песник и телевизијски аутор. Иако је завршио књижевност и добар део живота провео у Сарајеву, почетком рата 1991. године доселио се у Нови Сад у коме је на крају и скончао, не тако давне, 2006. године.

Растао је у сиротињи, у време када су од цвећа више значиле коприве јер су се могле јести…

Заљуби се у Нови Сад кроз поглед Мике Антића…

Трифуновић је највише писао на тему љубави, а често је умео да каже да су га човеком какав је био учиниле те ситне животне заблуде које остављају племенити траг. Био је студент који је шверцујући возом прешао 200 км само да јој се појави под прозором јер је сањао да јој није добро.

Када је стигао у Нови Сад, Душко је спавао у возу јер није имао где друго, његов живот се сводио на пуко преживљавање и покушај да направи себи толико сигурности да га нико не угрожава.

У истраживању и покушавању да схвати и прихвати своју сврху, наставио је да ради оно што најбоље уме и запослио се на телевизији Нови Сад. Иако запослен на озбиљном радном месту, није дозволио да се укалупи те је стварање најлепших песама поставио као примарну сврху свога постојања.

Поред љубавне тематике, често је писао и за децу, а један је од ретких уметника који има преко 230 компонованих и снимљених песама.

Како је Јован Јовановић постао Чика Јова Змај…

Има нешто у том што ме нећеш…

Има нешто у том што ме нећеш,
остављаш ми времена за друге.
Видим како весело облећеш
као лептир око моје туге.

Има нешто у том што ме нећеш,
нешто чему ни сама не знаш име.
Све што кажеш на шалу окрећеш,
а све значи – не заборави ме.

Има нешто у том што ме нећеш,
од те лажи начисто умрећу…
Има нешто у том што ме нећеш,
и у томе што ја тебе нећу…

 

Преузмите андроид апликацију.