Почетна > Свет
Свет

Ко ће наследити Бориса Џонсона?

Након данашње оставке британског премијера Бориса Џонсона на место лидера Конзервативне странке, остаје отворено питање ко ће бити његов наследник, а новинска агенција Ројтерс је објавила преглед могућих кандидата.
Фото: Танјуг/AP Photo/Alastair Grant

Листу могућих кандидата Ројтерс започиње министарком спољних послова Британије Лиз Трас, миљеницом владајуће Конзервативне партије, која је прве две године Џонсоновог премијерског мандата провела као министарка трговине, а прошле године је именована за главног британског преговарача са Европском унијом.

Foto: AP Photo/Armin Durgut

Трас је сада задужена да се бави трговинским проблемима у вези са Северном Ирском који су настали након Брегзита, а због њеног тврдог става по том и другим питањима британска јавност је често повезује са Маргарет Тачер, наводи Ројтерс.

Ројтерс потом истиче бившег британског министра спољних послова Џеремија Ханта, који је заузео друго место приликом избора новог лидера у оквиру Конзервативне странке 2019. године када је победио Џонсон, а раније ове године је изјавио да његова амбиција да постане премијер „није потпуно нестала“.

Следећи кандидат је министар одбране Бен Волас, који је последњих месеци престигао Лиз Трас и постао најпопуларнији члан владе међу члановима Конзервативне партије, захваљујући његовом односу према украјинској кризи.

Фото: Wikimedia Commons/Richard Townshend

Био је министар безбедности од 2016. године до преузимања садашње улоге, а побрао је симпатије када је његово одељење прошле године евакуисало британске држављане и савезнике из Авганистана, као и због слања оружја у Кијев.

Ројтерс као могућег кандидата помиње и Ришија Сунака, који је у уторак поднео оставку на место министра финансија, рекавши да британска јавност „с правом очекује да влада мора бити компетентна и озбиљна“, а до прошле године је био фаворит за наследника Џонсона.

Порасла му је популарност због његовог економског пакета за ублажавање последица епидемије ковида-19, који је укључивао програм задржавања радних места којим је спречена масовна незапосленост, али је касније критикован, јер британским домаћинствима није давао довољну подршку у вези са повишеним трошковима живота и што је заједно са Џонсоном прекршио противепидемијске мере.

За њима следе Сахид Џавид, први министар који је поднео оставку у знак протеста када је Џонсон оптужен да је крио сазнања да је један конзервативни посланик починио сексуално узнемиравање.

Ту је и Надим Захави, новоименовани министар финансија, који је оставио утисак на британску јавност као „министар за вакцине“ у време када је Британија брзо развила вакцину против ковида-19.

Следи Пени Мордаунт, бивша секретарка одбране, коју је Џонсон отпустио када је постао премијер након што је подржала његовог ривала на избору лидера у оквиру Конзервативне странке, као и Том Тагенхат, председник парламентарног одбора за спољне послове и бивши војник који се борио у Ираку и Авганистану и Суела Брејверман, главни тужилац и присталица Брегзита, коју су адвокати жестоко критиковали током њеног мандата, оцењујући да је британска влада прекршила међународно право у вези са трговином са Северном Ирском, наводи британска агенција.

Lideri Poljske i Litvanije obilaze NATO trupe na granici

 

Преузмите андроид апликацију.