Почетна > Свет
Свет

Лидери Пољске и Литваније обилазе НАТО трупе на граници

Председници Пољске и Литваније планирали су данас да се састану с трупама НАТО-а са обе стране границе како би демонстрирали одбрамбену спремност алијансе на локацији која се сматра стратешки важним „уским грлом“.
b060911m
11th September 2006
Commemorative Ceremony at NATO HQ to pay tribute to all the victims of terrorist attacks
– the NATO flag is lowered at half mast

Сувалки јаз од рата у Украјини привлачи велику пажњу, а представља гранични појас од 70 километара повезује Литванију, Естонију и Летонију са другим чланицама НАТО-а, а уједно се налази и између руске ексклаве Калињинграда и Белорусије, преноси АП.

Пољски председник Анџеј Дуда и председник Литваније Гитанас Науседа, у пратњи министара одбране својих земаља, најавили су да ће посматрати вежбе мобилне командне јединице Мултинационалне дивизије Североисток, предвођене САД, у месту Шиплишки у Пољској.

АП додаје да би њих двојица затим требало да отпутују у Маријамполи у Литванији да се састану са логистичким батаљоном предвођеним Немачком.

На наговор Пољске и балтичких држава, лидери НАТО-а су на самиту прошле недеље у Мадриду одлуцили да значајно повећају број трупа у источној Европи.

Додаје се да ће батаљони који броје стотине војника бити претворени у бригаде са хиљадама униформисаних људи.

Zaharova: Džonsona pogodio bumerang koji je sam bacio

Преузмите андроид апликацију.