Почетна > Бизнис
Бизнис

Климе повећале рачуне за струју у просеку 2.000 динара месечно

Топлотни талас „Луцифер” који је протеклих дана запљуснуо Србију није само удар на организам, него би због прекомерног укључивања клима могао бити и велики атак на предстојеће рачуне за струју.
Фото: Unsplash/realbench

И док из Француске поручују да ће климатизоване радње које не затварају врата када клима хлади плаћати казне до 750 евра, из Електродистрибуција Србије потврђују да ових дана бележе рекордну потрошњу. У недељу када је било и више од 40 степени потрошено је скоро 70 милиона киловат-часова струје што је око пет одсто више него у исто време 2021.

Првог дана ове недеље потрошња је била за око 20 одсто већа него у јулу 2021. с тим што приликом поређења треба имати у виду и разлику у просечној дневној температури. Прошле године је у ово време она била нижа него сада док је на снази „Луцифер”.

Колико ће ко потрошити струје не зависи само од сати колико клима ради већ и од самог уређаја. Према расположивим подацима са сајта Електропривреде Србије, хлађење уз климу може да повећа рачун од 2.000 динара па навише, поготово уколико се уђе у црвену најскупљу зону потрошње.

Иначе у једном тропском дану клима-уређаји у Србији потроше 8,5 милиона киловат-сати електричне енергије за шта је потребно, према подацима ЕПС-а, 13 милиона тона угља, што је много, посебно када се зна да се због енергетске кризе угаљ и струја готово свакодневно увозе.

Како се не би „опекли” о рачуне за струју из ЕПС-а апелују да се поведе рачуна о потрошњи, али и о куповини уређаја. Колико год да је клима у први мах јефтина и приступачна да се купи, али је слабија, то ће касније бити наплаћено кроз велику потрошњу.

Američki BDP pao 0,9 posto u drugom kvartalu

Преузмите андроид апликацију.