Почетна > Бизнис
Бизнис

Амерички БДП пао 0,9 посто у другом кварталу

Америчка економија је пала за 0,9 посто на годишњем нивоу у другом тромесечју 2022, што је други квартални пад заредом, према данашњој прелиминарној процени Бироа за економске анализе.
пад
Фото: Pixabay

Овај пад, према најчешће коришћеној, мада незваничној дефиницији, означава праг наступања рецесије, која настаје када се током два узастопна квартала забележи негативан економски раст, преноси тв станица CNN.

У првом тромесечју, привредни пад је износио 1,6 процената.

Мада данашња прелиминирна процена представља оштар пад у односу на привредну експанзију од 6,7 одсто забележену у другом кварталу 2021. године, Бела кућа је непоколебљива у ставу да највећа светска економија, упркос томе што се носи са вишедеценијски високом инфлацијом и сталним проблемима у понуди, остаје у основи здрава, напомиње овај амерички медиј.

Даље додаје да је администрација САД-а чак предузела неуобичајен корак објављивањем својеврсног објашњења, тврдећи да два узастопна квартала економског пада, сама по себи, не представљају рецесију.

Бела кућа је, према наводима CNN-а, прошле недеље објавила на блогу да поред БДП-а, подаци који се односе на тржиште рада, на корпоративну и личну потрошњу, производњу и приходе улазе у званичну одлуку којом би била проглашена рецесија.

Непрофитна организација Национални биро за економска истраживања је званични арбитар који проглашава рецесију, објашњава се у тексту и оцењује да је мало вероватно да ће у скорије време донети суд по овом питању.

Економисти кажу да је главни разлог због којег би било прерано називати садашњу ситуацију рецесијом на темељу данашњих података, тај што се коначни подаци могу променити, што ће се вероватно и догодити.

Dolar pao, evro stabilan, bitkoin ojačao

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке