Почетна > Србија
Србија

Кисић: Србија направила значајне помаке у унапређењу родне равноправности

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић разговарала је данас са директорком за образовање, род и равноправност и специјалним изаслаником Велике Британије за родну равноправност Алисијом Херберт и том приликом истакла да је Србија направила значајне помаке на овом плану нарочито када је у питању законска регулатива.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Кисић и Херберт су разговарале о унапређењу сарадње две земље, посебно у области родне равноправности, заштити жена од насиља и популационе политике, саопштило је ресорно министарство.

Кисић, која је и заменица председника Координационог тела за родну равноправност Владе Србије, истакла је да је подршка Велике Британије и размена искустава у области унапређења родне равноправности и популационе политике, као и заштити жена од насиља Србији од великог значаја, с обзиром да се са овим изазовима суочавају обе земље.

„Србија је у претходном периоду направила значајне помаке када је у питању унапређење родне равноправности, изменама законских оквира и донети су нови Закон о родној равноправности, Закон о изменама и допунама Закона о забрани дискриминације, као и Стратегија за елиминацију родно заснованог насиља над женама и насиља у породици за период 2021–2025. године“, рекла је Кисић.

Она је додала да је потребно додатно, кроз различите пројекте, радити на превенцији и едукацији целог друштва у вези са спречавањем било којег облика насиља, у чему би значајан партнер била и Велика Британија.

Херберт је истакла да се њихова земља суочава са истим проблемима и да су им искуства Србије од великог значаја као и да је Велика Британија отворена за унапређење сарадње у областима од заједничког интереса, као и за реализацију будућих заједничких пројеката.

Кисић је навела је да су односи две земље веома продуктивни и да постоји велики број инвеститора који успешно послују дуги низ година у Србији, а да је прошле године обележен јубилеј, односно 185 година од успостављања дипломатских односа двеју земаља, што показује да постоји веома дуга успешна сарадња.

Састанку су присуствовали и амбасадорка Велике Британије у Београду Шан Маклеод, државна секретарка и председница Стручне групе Координационог тела за родну равноправност Владе Стана Божовић и в.д. помоћника министра у Сектору за међународну сарадњу, европске интеграције и пројекте Милан Цветков.

„Srpska Kapadokija“ počinje sa radom sutra – Pogledajte kako teku pripreme (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.