Почетна > Србија
Србија

Кисић: Држава посвећена побољшању положаја пензионера

Министарка за рад запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић учествовала је у Врњачкој Бањи у раду округлог стола „Положај пензионера у Србији, повећање пензија“, где је поручила да је држава посвећена унапређењу квалитета живота пензионера и њиховом бољем статусу.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

Кисић је захвалила пензионерима што су имали велико разумевање за различите изазове са којима се држава суочавала, међу којима је била и финансијска консолидација.

Подсетила је да је Србија у више наврата повећавала пензије и исплаћивала једнократне помоћи и још једном истакла да пензионере у Србији од 1. новембра очекује повећање пензија од девет одсто.

Она је указала на важност стабилности пензијског система и додала да су пензије у овој години седам месеци исплаћиване без икаквих донација из буџета Србије, саопштило је ресорно министарство.

„То је одличан показатељ доброг функционисања државе, јер се први пут од оснивања овог фонда десило да се пензије за категорију запослених, који су најбројнији и чине 85 одсто укупног броја пензионера, исплаћују из изворних прихода Фонда“, навела је Кисић.

Додала је и да је буџетом Републичког фонда ПИО за 2022. годину издвојено 650 милиона динара за финансирање трошкова рехабилитације корисника пензија у здравствено-стационарним установама и бањама, за финансирање културних и спортско-рекреативних манифестација, као и за солидарну помоћ корисницима са најнижим пензијама.

Председник Савеза пензионера Србије Андреја Савић рекао је да пензионерска популација тренутно броји 1.669.000 пензионера и да су пензионери до сада имали високу свест и разумевање за све изазове са којима се држава суочавала.

„Ми и овим скупом показујемо да држимо отвореним горућа питања и да настојимо да у континуитету, у складу са датим могућностима, покушамо у социјалном дијалогу са државом да издејствујемо нека повољнија решења“, рекао је Савић.

Како се наводи, на скупу је речено и да ће по формирању нове Владе Србије почети са радом заједничка комисија Министарства и представника пензионерских удружења, у оквиру које ће бити расправљано о свим актуелним проблемима пензионерске популације и бити предлагати адекватна решења.

Izvoz maline na evropsko tržište opao, a prihodi porasli

Преузмите андроид апликацију.