Почетна > Бизнис
Бизнис

Извоз малине на европско тржиште опао, а приходи порасли

Групације произвођача свежег и замрзнутог воћа и поврћа Привредне коморе Србије (ПКС) саопштила је данас да је извоз замрзнуте малине из Србије опао током осам месеци ове године за 33 одсто у односу на исти период 2021. године, али је упркос томе остварен већи приход.
Фото: Unsplash/Jeremi-Bezanger

Прецизира се да је од јануара до августа 2021. године извезено нешто више од 65.000 тона малине, док је за исти период ове године страним тржиштима испоручено око 43.000 тона замрзнуте малине.

ПКС напомиње да процене са терена указују на то да је сезона малине 2022. године у Србији донела нешто више од 90.000 тона рода, а да је око 15.000 тона замрзнуте малине из прошлогодишње бербе остало непродато у хладњачама. Наводи се да је, упркос овогодишњем нижем извозу, за првих осам месеци остварен приход нешто већи од 224 милиона евра, за разлику од истог периода 2021. када је извоз овог воћа донео 200 милиона евра.

ПКС објашњава да је разлог томе у овогодишњој вишој цени малина, јер је просечна откупна цена за килограм 2021. била 420 динара, а ове године од 500 до 600 динара, пренео је Танјуг.

„С обзиром да се у Пољској килограм малине плаћао око три евра на почетку бербе, да би у последњим недељама бербе цена пала на око два евра за килограм, српски извозници имају потешкоћа са својим ино купцима у правдању нових виших извозних цена малине.

Такође, треба имати у виду и да је Украјина, и поред тренутне ситуације ове године, имала јако добру бербу малине, а цене по којима се украјинска малина нуди на тржишту Западне Европе се крећу од око 3,3 евра за килограм за целу малину и око 2,35 евра по килограму за малину ‘гриз’“, наводи се у саопштењу ПКС-а.

Kolika je „težak“ prosečni Amerikanac?

Преузмите андроид апликацију.