Омиљена летња дестинација где су сунчани дани готово загарантовани а море тиркизно, острвска земља бурне прошлости, али и компликоване садашњости, Кипар, налази се на раскрсници три континента – Европе, Азије и Африке чему делимично дугује своју посебност.
Због свог стратешког положаја на њега су утицале најразличитије цивилизације, те је првобитно био окупиран од стране древних Асираца, затим Персијанаца, те Хелена и Римљана, па под влашћу Византије и Млетака, да би га од Османлија 1878. године преузели Британци.
Од њих је ослобођен 1960, када је постао независна држава. Наредна политичка бура десила се 1974. када је Турска војно интервенисала и окупирала северни део острва, када почиње период подељености, док “границу” чува УН мировна мисија.
Острво је данас подељено на грчки (60% територије) и турски (40% територије) део. Звучи компликовано, међутим, туристи ову границу могу прећи кроз контролне пунктове без проблема, а први утисак је да се ради не само о две разграничене територије, већ о два различита света.
Кипар је идеална локација за љубитеље кристално чистог мора, али и историје и културе, будући да врви археолошким налазиштима, црквама, манастирима, тврђавама и другим знаменитостима.
Неки од најзначајнијих историјских споменика укључују археолошко налазиште Коурион, тврђаву Ларнака, рушевине древног града Саламина.
Кад су у питању плаже, за титулу омиљене у трци су Fig Tree Bay, Nissi Beach и Mackenzie Beach – све идеалне за купање, сунчање и уживање у воденим спортовима. Плажа “Fig Tree Bay”, у преводу “Залив смоквиног дрвета” име је добила по – смоквама које се могу видети уз пут.
Дуга је око 500 метара, вољена је међу посетиоцима свих узраста и идеална за спортове на води. Море је као и на већини других кипарских плажа и овде кристално чисто, песак златан и мек, а ту је и острвце до ког се може допливати и које додаје на фотогеничности плаже.
Кипар је мало острво али поседује изузетну разноврсност. На само неколико километара одавде пејзаж се драматично мења те се могу пронаћи бројне мање плаже обрубљене стенама.
Земља је позната и по одличној храни, а традиционална кухиња се одликује богатим укусима. Најпознатија јела су мезе (мале порције различитих специјалитета), клефтико (јагњећи или овчији специјалитет припремљен у рерни), и халоуми (сир од овчијег и козјег млека).
Тешко је парирати кипарским плажама, те су градови на остру често (неправедно) занемарени. Један од њих је и сама престоница – Никозија (или Лефкозија, како је званично позната), која се налази на граници између грчког и турског дела острва и културно је срце Кипра.
Никозија је фасцинантна мешавина живописног уличног живота, супротстављених подела и богате историје чуване међу градским зидинама интересантног облика, и у исто време последња подељена престоница на свету. Ресторане, кафиће и друге локације на којима се одвија незаборавни ноћни живот немогуће је пописати.
Кипар има и јединствену флору и фауну, као што су ендемске врсте биљака и животиња, укључујући птице и змије које се могу наћи само на овом острву.
Кипар је такође познат по производњи квалитетних вина и маслиновог уља. Богата историја производње вина траје већ више од 5000 година, а туристима су на располагању 41 винарија као и седам познатих рута вина које могу пратити како би искусили не само са укусна кипарска вина већ и гостољубивост локалног становништва.
Аутор текста: Н.К.
Преузмите андроид апликацију.