Почетна > Бизнис
Бизнис

Кинески Хуавеј произвео сопствени АИ процесор

Инжењери кинеске компаније Хуавеј успели су да саставе домаћи графички чип (ГПУ) намењен развоју вештачке интелигенције, што би могао да буде значајан корак за Кину у погледу њене независности у односу на западну технологију.
Фото: Танјуг/AP Photo/Ng Han Guan, File

Генерални директор компаније iFlytek Лиу Ћингфенг, која је „ортак“ Хуавеја на овом пројекту задужена за софтверски сегмент, рекао је да је неименовани чип по перформансама раме уз раме са Нвидијиним А100 графичким процесором, од кога је једино јачи Х100, преноси портал Свет компјутера.

Под условом да је Лиу у праву, како је наведено, ово би био значајан корак за Кину у погледу њене независности у односу на западну технологију.

Нарочито је важан за сам Хуавеј који је, због америчких санкција, приморан да од Нвидије купује А800, крњу верзију А100-ке са протоком од 400 гигабајта по секунди, уместо 600.

Овакво стање, додају, подстакло је и црно тржиште, где су примерци А100 дупло скупљи од њихове прописане цене од 10.000 долара, и то без гаранције.

Постојаће у верзији и на кинеском и на енглеском језику, иако се очекује да испрва не буде једнако ефикасан у раду, из ове две компаније се надају да ће се то током прве половине следеће године променити на боље.

Šef Amazona: Vratite se u kancelarije ili tražite posao drugde

Преузмите андроид апликацију.