Почетна > Свет
Свет

Кинеска влада саопштила да ће се успротивити плановима САД за продају ТикТок-а

Кинеска влада саопштила је данас да ће се успротивити могућим америчким плановима да приморају кинеског власника ТикТок-а да прода ту апликацију због наводних безбедносних ризика и упозорила да би такав потез нарушио поверење инвеститора у САД.
Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Dwyer, File

„Уколико су вести тачне, Кина ће се томе одлучно супротставити“, рекла је портпарол кинеског Министарства трговине Шу Јуетинг.

Присилна продаја Тик Ток-а би озбиљно оштетила инвеститоре из више земаља, укључујући Кину, указала је Шу.

Извршни директор ТикТок-а Шу Зи Чу требало би данас да се појави пред одбором америчког Конгреса да би изнео ставове због чега не би требало забранити популарну кинеску апликацију за дељење видео записа.

Очекује се да ће Шу саопштити Комитету за енергетику и трговину америчког Представничког дома да ТикТок даје приоритет безбедности својих младих корисника, као и да ће одбацити наводе да апликација представља ризик за националну безбедност, према његовим напоменама објављеним пре обраћања.

Амерички конгресмени позвали су на забрану ТикТок-а због забринутости за националну безбедност, наводећи да би апликација могла да се користи за шпијунирање америчких корисника, пренео је АП.

Владе широм света забринуте су да би власник ТикТок-а, кинеска компанија „Бајт денс“, могла да преда кинеској влади историју прегледа или друге податке о корисницима или да промовише своју пропаганду и наводне дезинформације.

Вол стрит џорнал известио је да власти САД разматрају да забране ТикТок уколико „Бајт денс“ не прода апликацију.

Парламенти САД, Велике Британије и Новог Зеланда забранили су коришћење ТикТок-а на службеним телефонима владе.

Индија је забранила ТикТок и десетине других кинеских апликација из разлога, како је навела, безбедности и приватности.

Норвешки парламент забранио је данас ТикТок и апликацију за размену порука Телеграм на уређајима са приступом системима скупштине, а забрана ступа одмах на снагу, саопштила је норвешка новинска агенција НТБ.

Телеграм је апликација за размену порука коју су основали браћа Павел и Николај Дуров, рођени у Русији.

Zelenski posetio region Hersona i obećao da će „sve vratiti“

Преузмите андроид апликацију.