Почетна > Србија
Србија

Кинеска предузећа придају велику пажњу екологији

„Кина захтева од кинеских предузећа која послују у иностранству да се строго придржавају релевантних закона земље домаћина, укључујући законе који се односе на заштиту животне средине, тако и од кинеских предузећа у Србији захтевамо да придају велику пажњу заштити животне средине”, изјавила је амбасадорка НР Кине Чен Бо.
Фото: Pixabay

У интервјуу за данашњу Политику, а одговарајући на питање да прокоментарише примедбе да кинеске технологије загађују околину, Чен је одбацила те тврдње и навела да је „Хбис“ железара у Смедереву након техничких трансформација успела да у фабрици знатно смањи емисију штетних гасова по тони челика.

Истакла је и да „Хбис“ и „Зиђин Бор“ напредују са изградњом постројења за заштиту животне средине.

„За Кину је агенда заштите животне средине на значајном месту у стратегији националног развоја. Чиста енергија тренутно чини 24,3 одсто укупне потрошње енергије у Кини“, навела је Чен.

Каже и да према свим инсталираним капацитетима и производњи соларне енергије и енергије ветра Кина заузима прво место на свету и додаје да је емисија угљен-диоксида по јединици БДП-а за око 48,4 одсто мања у односу на 2005. годину.

На питање да ли очекује да ће Запад „избацити“ Кину са наших простора када је реч о продору кинеске технологије, нарочито у области телекомуникација, Чен је навела да су Кина и Србија суверене и независне земље, те да ће оне саме одлучивати у којим областима ће сарађивати и како ће се развијати та сарадња.

Упитана да ли очекује постављање нових захтева Београду од ЕУ у области тешке индустрије, јер оне, на констатацију новинара листа, директно угрожавају интересе Брисела на овим просторима, амбасадорка је истакла да сарадња Кине и Србије никада није била усмерена против неке треће стране и да не види ниједан апект сарадње две држава који угрожава легитимне интересе ЕУ.

Говорећи о дијалогу између Београда и Приштине, Чен је нагласила да Кина поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и сматра да у оквиру Резолуције 1244 и осталих релевантних резолуција Савета безбедности УН треба решавати питање КиМ.

„Разумемо и подржавамо легитимни захтев Србије по питању КиМ и ценимо њене напоре у тражењу решења путем дијалога“, навела је Чен.

Комунистичка партија Кине ове недеље слави 100 година постојања, а Чен поводом тог јубилеја каже да нема Нове Кине без Комунистичке партије.

Фото: Танјуг/Xinhua via AP

Наводи да је Кина пре 100 година била полуколонијално и полуфеудално друштво и да је у то време центар Шангаја био страна концесија, као и да је на капији градског парка био окачен натпис „забрањен улаз Кинезима и псима“.

Данас је, истиче Чен, Шангај један од најмодернијих градова на свету који су Кинези сами изградили и да су они међу најпопуларнијим туристима на свету.

„У последњих 40 година током спровођења политике реформи и отварања према свету, Кина је остварила брз развој и нашла се на првом месту у свету у индустријској производњи, трговини робом и девизним резервама…“, навела је Чен.

Додаје да је током протеклих 100 година живот кинеског народа доживео огромну промену и да је КПК придобила поверење и подршку народа својим деловањем и конкретним резултатима.

„Према подацима познате америчке пи-ар компаније “Еделман“, поверење народа Кине у своју владу је достигло 95 процената. Скоро сваки Кинез сматра да без КПК нема ни Нове Кине“, навела је Чен.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.