Почетна > Свет
Свет

Кинеска економија опоравља се брже него што су званичници очекивали

Кинеска економија се опоравља брже него што су највиши званичници очекивали због кризе изазване вирусом ковид-19 и поновног отварања, што сугерише да ће влада бити уздржана у увођењу нових стимулативних мера ове године, пренео је данас Блумберг позивајући се на неименовани извор близак кинеским властима.
Фото: Pixabay/PublicDomainPictures

Талас заразе који је уследио након наглог укидања ограничења због пандемије, завршио се брже него што су високи званичници очекивали.

Исти извор наводи да је упркос предвиђањима да ће епидемија трајати до фебруара или марта, највећи број становништва заражен је већ почетком године, што је омогућило да се економија брже опорави.

Кључни подаци објављени ове недеље иду у прилог мишљењима да се економија снажно опоравља након што је Кина одустала од стратегије нулте толеранције на ковид-19.

Агенција наводи да је производни сектор у фебруару забележио највеће повећање активности у последњих више од деценије истраживања менаџера набавки, а повећана је и активност потрошача.

Према подацима 100 највећих инвеститора у области некретнина, продаја станова такође је порасла први пут у последњих 20 месеци.

Блумберг наводи да економски изгледи ипак остају неизвесни, у околностима слабог глобалног раста и повећаних референтних каматних стопа, а потражња за кинеским производима опала је последњих месеци у неким од највећих тржишта, попут САД и Европе, и вероватно ће остати на нижем нивоу до краја године.

Додаје се да су тензије између САД и Кине око технологије и геополитичких питања такође ескалирале и додатно оптеретиле пословну климу.

Економисти очекују да кинеска влада постави циљ раста за ову годину који је већи од пет одсто, док други процењују да ће износити 5,5 одсто или више.

Економија је прошле године порасла за само трои одсто, што је други најспорији темпо од 1970-их, наводи агенција.

SAD uvode nove sankcije Severnoj Koreji kako bi joj ograničile prihode

 

Преузмите андроид апликацију.