Почетна > Свет
Свет

Кина покренула другу највећу хидроелектрану на свету

Није прошло много времена од како је у Кини 2017. године започета изградња друге највеће хидроелектране на свету до њеног пуштања у рад.
Фото: Pexels/Frans Van Heerden

Две од укупно 16 турбина хидроцентрале Baihetan почеле су да производе електричну енергију у склопу тродневног тестирања након чега ће и званично бити пуштене у рад у току јула 2021. године, јавља кинеска национална телевизија CCTV.

Највећа хидроелектрана на свету „Три клисуре“ такође се налази у Кини и има инсталисану снагу од 22,5 GW, док ће инсталисана снага електране Baihetan бити 16 GW што је ставља на друго место када је у питању укупна снага.

Међутим, Baihetan ће бити прва хидроцентрала на свету са турбинама појединачне снаге 1 GW, док је снага једне турбине електране „Три клисуре“ 700 МW. Предвиђа се да ће хидроелектрана Baihetan имати 16 оваквих турбина које ће се такође производити у Кини.

Позиционирана на реци Ђинша у покрајини Сичуан, брана Baihetan састојаће се од две подземне електране на левој и десној обали које ће бити опремљене са по осам турбина. Планирано је да радови буду готови у јулу 2022. године када ће ова масивна електрана бити пуштена у рад производећи преко 60 милијарди KWh електричне енергије.

Фото: Pixabay/Sixbabywen

Велика количина електричне енергије биће испоручена регионима са високом потрошњом на источној обали, а овај пројекат такође је осмишљен тако да ојача контролу над водотоковима у периоду летње сезонe.

Пројекат Baihetan смањиће годишњу емисију угљен-диоксида за 51,6 милиона тона чиме ће значајно допринети зеленом развоју земље, јавља CCTV.

Кина је једна од земаља које су озбиљно приступиле спровођењу енергетске транзиције, а осим што се налази на трећем месту у свету по заступљености обновљивих извора енергије, ова многољудна земља може да се похвали и највећим бројем електричних аутомобила.