Почетна > Бизнис
Бизнис

Кина избацила први потпуно соларни аутомобил

Три универзитета и чак 42 различите компаније удруженим снагама је радило на футуристичком четвороточкашу који носи име кинеског града Тиањина. Ово електрично возило посебно је по томе што енергију срче од Сунца захваљујући соларном модулу површине 8,1 квадратни метар, који по сунчаном дану може да генерише до 7,6 киловат-часова.
Фото: PrtSc/CnEVPost/YouTube

Димензије СЕВ-а (solar electric vehicle) су 3,9 × 1,7 × 1,8 метара (Д × Ш × В), а тежи 1020 килограма. Намењен је за превоз четири особе, а многи у Кини сматрају да је ружан као лопов.

Тиањин нема волан. Командна табла испред седишта возача свела се на један екран осетљив на додир и три тастера испод њега. По категоризацији, аутомобил спада у тзв. Левел 4 стандард аутономности, што подразумева да се креће самостално све док је возач присутан, с тим што је у стању да се безбедно искључи из саобраћаја уколико у некој ситуацији не детектује захтев особе да се умеша.

Инжењери процењују да, захваљујући соларном погону, Тиањин на сваких 100 километара уштеди 100 килограма угљен-диоксида, који би из стандардног возила доспело у атмосферу. Међутим, домет му је нешто нижи. Са максималном брзином од 79.2 км/х, може да превали до 74,8 км. С обзиром на технологију која је још увек у повоју и броју путника, остварује солидан скор. Развојни тим за сада не планира масовну производњу, већ мању серију овог модела, чија би вожња због саобраћајних прописа (аутономна вожња није дозвољена свуда) ионако била ограничена.

Nokia posvećena reizdanjima svojih starih modela

Преузмите андроид апликацију.