Почетна > Бизнис
Бизнис

Кина и Украјина главни добављачи меда у Европску унију

Према подацима Европске комисије самодовољност земаља ЕУ у производњи меда је свега око 60 одсто. И поред сталних расправа о лошијем квалитету, Европска унија не престаје да увози мед, напротив, те количине из године у годину расту.
Фото: Pixabay/stux

Тако су, према подацима Европске канцеларије за статистику Евростат, у 2021. години чланице уније увезле 173.400 тона природног меда из земаља које нису чланице, у вредности од 405,9 милиона евра. Истовремено, остварен је скроман извоз од свега 25.500 тона у вредности од 146,6 милиона евра.

У 2022. раст увоза је настављен и достигао је 190.591 тону у вредности од више од пола милијарде евра, док је извоз био 152.040 тона. Оваквој, за домаће пчеларе лошој ситуацији на тржишту и даље доприноси знатно нижа цена ове намирнице у појединим државама ван ЕУ.

„Увозни мед преплављује тржиште Европске уније, а ово је веома осетљива тема међу пчеларима и потрошачима. Због његове ниске цене домаћи пчелари губе трку са конкуренцијом“ указују аналитичари.

Како преноси „Агроклуб”, ценовни однос је такав да килограм меда из Кине кошта 1,3 евра, а из Украјине 1,9. Познаваоци тржишта напомињу да за исту количину у Шпанији или Француској добављачи морају да издвоје 3,8 евра.

Према подацима Европске комисије, самодовољност земаља ЕУ у његовој производњи је око 60 посто.

Према последњим анализама, главни добављач за ЕУ је Кина, а потом следи Украјина са нешто мањим количинама. Ове две државе у укупном увозу заузимају чак 45 одсто. Из Кине долази 35,9 одсто меда, а из Украјине 24,2. Следе Аргентина, Мексико, Турска, Куба, Вијетнам, Бразил и остале земље.

Највећи увозници на нивоу ЕУ су Данска са 27,3 одсто или 52.034 тоне. Следе Белгија и Пољска. Када је реч о украјинском меду, који је уз све друге пољопривредне производе из те земље нашао пут ка ЕУ углавном због ниже цене, највише га је било на тржишту Немачке, 11.739 тона или 25,5 одсто, затим Пољске са 10,591 тоном или 23 одсто.

ЕУ већ дужи низ година не производи довољну количину меда да задовољи сопствено тржиште. Последње анализе које су рађене на заједничком тржишту откриле су велики број фалсификата и сумњи да није реч о природном производу.

Због свега тога европски произвођачи меда апеловали су да се успостави хитан акциони план за спас сектора, указујући на пад производње широм ЕУ и пораст јефтиног увоза.

U problemima i vodeća mlekara u svetu

Преузмите андроид апликацију.