Почетна > Бизнис
Бизнис

Кина: Економски опоравак успорен због слабе потражње, пад извоза и увоза у мају

Кинески извоз је у мају међугодишње пао за 7,5 одсто, док је увоз смањен за 4,5 одсто, саопштила је данас Генерална царинска управа НР Кине.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mark Schiefelbein

Извоз је у мају пао на 265,31 милијарди евра, а увоз на 203,76 милијарди евра, што значи да се трговински суфицит у односу на прошли месец смањио за око 16,1 одсто, на око 61,56 милијарди евра.

У априлу је кинески извоз забележио снажни међугодишњи раст од 8,5 одсто, док је извоз био смањен за 7,9 одсто у односу на лањски април.

Резултати за мај показују да се економски опоравак Кине након пандемије успорава због слабије потражње на глобалном нивоу, преноси АП.

„Кинески извоз ће и даље бити пригушен, пошто прогнозирамо да ће америчка економија ући у рецесију“, сматра економски стручњак агенције Оксфорд Економикс, Лојд Чан.

Малопродаја у Кини се оправља спорије него што се очекивало, пошто су потрошачи забринути због економског развоја и могућег губитка радних места.

Према истраживању кинеске владе у априлу, сваки пети млади радник који живи у градовима је био незапослен, што представља неславни рекорд.

Високе каматне стопе у САД и Европи су сманајили потражњу за увозом кинеске робе, што утиче на производњу у кинеским фабрикама.

Кинески извоз у САД је у мају међугодишње опао за 18,2 одсто, на 39,74 милијарди евра, док је увоз из Америке у истом периоду пао за 9,9 одсто, на 13,37 милијарди евра.

Извоз Кине у Русију је међугодишње порастао за 114,0 одсто у мају, на 8,7 милијарде евра, док је увоз из Русије порастао за више од 10 одсто, на 10,57 милијарди евра.

Кинески увоз из ЕУ је међугодишње пао за 38,6 одсто, на 22,91 милијарди евра, док је извоз у ЕУ пао за 26,6 одсто, на 41,7 милијарди евра.

Američki berzanski indeksi porasli, evropski indeksi uglavnom u padu

Преузмите андроид апликацију.