Почетна > Свет
Свет

Кијев: Заузета Андријевка, Русија има тешке губитке код Бахмута

Украјинске трупе заузеле су село Андријевка, које је било под руском контролом, у близини града Бахмута на истоку земље, тврде војне власти Кијева.
Фото: Танјуг/AP Photo/Libkos

„У току јуришних операција заузета је Андријевка у области Доњецка“, наводи се у данашњем извештају Генералштаба украјинских оружаних снага, преноси Ројтерс.

Андријевка се налази јужно од Бахмута, места једне од најкрвавијих битака од почетка руског напада на Украјину, у фебруару прошле године.

Генералштаб је такође известио о „делимичном успеху“ у близини другог села јужно од града, Клишчијевке.

Високи војни званичници у Кијеву тврде да Украјина наноси тешке губитке руским снагама на јужном фронту у настојању да поврати територију у близини Бахмута.

Украјински извештаји говоре о борбама у многим деловима источног фронта, али су без потврда о значајним продорима у тромесечној контраофанзиви, преноси Ројтерс.

Украјински напредак је много спорији од оног који је забележен прошле године, када је Кијев повратио територије на североистоку, а председник Украјине Володимир Зеленски и други званичници одбацују западне критике да је тромесечна офанзива преспора и ометана стратешким грешкама, попут погрешног распоређивања трупа, наводи британска агенција.

Министарство одбране Русије саопштило је да су руске снаге одбиле осам напада у областима јужно од Бахмута.

Заменица министра одбране Украјине Хана Маљар рекла је да су украјинске снаге заузеле три села јужно од Бахмута, укључујући Андријевку.

„Тамо је постигнут напредак“, саопштила је Маљар на Телеграму.

Руске снаге заузеле су Бахмут у мају након вишемесечних борби које су оставиле град у рушевинама. Украјинске снаге од тада нападају руске положаје, посебно јужно од Бахмута.

Маљар није помињала градове Авдијевку и Маринку, јужније у Доњецкој области, дан након што је саопштила да су оба била изложена снажним руским нападима.

На јужном фронту, где су се украјинске снаге фокусирале на заузимање већег броја села у напредовању ка Азовском мору, Маљар је саопштила да су руске трупе претрпеле „значајне губитке“ током напада на важне градове.

Руске жртве, рекла је Маљар, „значајно смањују њихову способност да се бране“, преноси Ројтерс.

Lavrov: Moskva će razmotriti predloge o Ukrajini u skladu sa interesima Rusije

Преузмите андроид апликацију.