Почетна > Свет
Свет

Лавров: Москва ће размотрити предлоге о Украјини у складу са интересима Русије

Москва ће размотрити све озбиљне предлоге за решавање сукоба у Украјини ако буду у складу са легитимним интересима Русије, изјавио је данас руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Фото: Танјуг/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Спремни смо да размотримо све озбиљне предлоге који ће узети у обзир реалност на терену и основне легитимне интересе Руске Федерације“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре након састанка са министром спољних послова Мјанмара Таном Швеом, преноси ТАСС.

Он је додао да су неке земље на глобалном југу већ послале Русији иницијативе за решавање сукоба у Украјини, „очигледно вођене искреним мотивима“.

Лавров је такође приметио да Москва високо цени „утегнуту, уравнотежену, објективну позицију Мјанмара у вези са оним што се дешава у Украјини“.

Планови НАТО-а да утиче на азијско-пацифички регион представљају посебну опасност, рекао је руски министар.
„Наравно, посебну опасност представљају отворени планови НАТО-а да се инфилтрира у Азијско-пацифички регион и успостави сопствена правила“, додао је.

Лавров је подсетио да су на недавно одржаном Источноазијском самиту у Џакарти све земље региона јасно изразиле подршку очувању архитектуре у центру Савеза држава југоисточне Азије (АСЕАН).
„Наставићемо да их активно подржавамо у томе“, поручио је руски шеф дипломатије.

 

Rojters: Potencijalno gašenje vojne baze Vagnera u Belorusiji

Преузмите андроид апликацију.