Početna > Svet
Svet

Kijev i Moskva razmenili zarobljenike

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske, general Mark Mili saopštio je danas da SAD već  dugo zahtevaju od Ukrajine da ne koristi vojnu opremu koju je isporučio Vašington za napade unutar ruske teritorije.
A Ukrainian soldier launches a drone in the area of the heaviest battles with Russian troops in Bakhmut, Donetsk region, Ukraine, Sunday, April 9, 2023. (AP Photo/Libkos)

Mili je rekao i da vojska SAD istražuje fotografije koje prikazuju američka vozila koja su navodno korišćena u napadu na ruski pogranični region Belgorod, prenosi Rojters.
On je dodao i da je stav SAD protiv takve upotrebe američke opreme bio jasan Kijevu.

Ukrajina je danas razmenila 106 zarobljenih vojnika sa Rusijom, saopštio je šef kabineta predsednika Volodimira Zelenskog.

Ukrajinski vojnici, među kojima je i osam oficira, zarobljeni su u borbama u istočnom gradu Bahmutu za koji je Rusija saopštila da ga je zauzela, a snage Kijeva tvrde da u njemu imaju još manje uporište, prenosi Rojters.

„Svaki od njih je heroj naše države. Mnogi od onih koje vraćamo iz zatočeništva vođeni su kao nestali. Rođaci ovih ljudi su prošli kroz težak period“, rekao je visoki ukrajinski zvaničnik Andrij Jermak.
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je da je počelo prebacivanje nestrateškog nuklearnog oružja iz Rusije na teritoriju Belorusije.

„Predsednik Rusije Vladimir Putin me je obavestio da je potpisao ukaz o našim akcijama o raspoređivanju nuklearnog oružja u Belorusiji. Dakle, radi se o konkretnom dokumentu. Doneta je odluka koja je nastavak onoga što je usmeno rečeno. Trebalo je u Belorusiji pripremiti i mesta skladištenja. Sve smo to uradili, zato je već počelo prebacivanje nuklearne municije“, rekao je Lukašenko u Moskvi, prenela je beloruska agencija „Belta“.

Proces se odvija u okviru sporazuma sa Rusijom o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji.

SAD su danas saopštile da su upoznate sa izveštajima da Rusija napreduje u planovima za raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji i snažno to osudile, ali su navele i da ne vide razlog za prilagođavanje svojih stavova u vezi nuklearnog oružja.

Portparol Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da je potez Rusije „primer donošenja neodgovornih i provokativnih izbora“, prenosi Rojters.

Portparol Stejt deparmenta Metju Miler danas je saopštio da SAD oštro osuđuju sporazum Rusije o raspoređivanju taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji, ali da ne vide nikakav razlog za prilagođavanje svojih stavova u vezi nuklearnog naoružanja.

Miler je rekao i da Vašington takođe ne vidi nikakve naznake da se Rusija sprema da upotrebi nuklearno oružje.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je podiglo borbene avione da isprate dva strateška američka bombardera daleko od ruske granice dok su letela iznad Baltičkog mora.

„Posada ruskog borbenog aviona identifikovala je vazdušne mete kao dva strateška bombardera B-1B američkog vazduhoplovstva“, navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Američki avioni nisu prešli granicu i vratili su se na svoj matični aerodrom, dodaje se u saopštenju ruskog ministarstva.

Osnivač ruske  paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin saopštio je danas da šalje nazad tela američkog i turskog državljanina koji su ubijeni u borbama u ukrajinskom gradu Bahmutu.

Pripadnici Vagnera, koji za Moskvu ratuju u Ukrajini, prikazali su video snimak na kome zatvaraju dva drvena kovčega, a zatim preko jednog prevlače američku zastavu, a preko drugog tursku, prenosi Rojters.
„Vraćamo telo Amerikanca i telo državljanina Turske zajedno sa zarobljenicima“, saopštio je Prigožin, stojeći pored kovčega.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa švedskim ministrom odbrane Palom Jonsonom o situaciji na frontu i podršci Ukrajini u odbrani od ruske invazije.

„Sastanak sa švedskim ministrom odbrane Palom Jonsonom. Važna, prioritetna pitanja: avionska koalicija, situacija na linijama fronta, neopһodno oružje, formula mira, evroatlantske integracije Ukrajine, podrška Švedskoj. Svakim danom smo sve jači“, poručio je Zelenski na svom Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

Evropska komisija je danas ponovo pozvala Kinu da igra konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini, nakon što se visoki diplomata EU sastao sa kineskim specijalnim predstavnikom za evroazijska pitanja Li Huijem.

„EU očekuje da Kina, kao stalna članica Saveta bezbednosti UN, igra konstruktivnu ulogu i da podseti na neophodnost poštovanja principa suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalnog integriteta bezuslovnim povlačenjem svih trupa i vojne opreme sa cele teritorije Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica“, navodi se u saopštenju Evropske komisije, prenosi Rojters.

Prošle nedelje, Li je posetio Ukrajinu gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Zemlje EU su zamrzle imovinu Centralne banke Ruske Federacije (CBRF) u iznosu od preko 200 milijardi evra, saopšteno je danas u Briselu.

Predstavnik Evropske komisije (EK) Kristijan Vigand je na konferenciji za medije govorio o obavezama država članica EU da podnose izveštaj o zamrznutoj imovini CBRF, prenose RIA Novosti.
„Rok za takvo izveštavanje bio je 12. maj, a zemlje EU su prijavile više od 200 milijardi evra zamrznute imovine CBRF“, rekao je on.

Potpisan dokumente o skladištenju ruskog nuklearnog oružja u Belorusiji

 

Preuzmite android aplikaciju.