Početna > Život i stil
Život i stil

Karfiol je izuzetno zdravo povrće! Evo zašto treba da ga jedete što češće!

Karfiol je izuzetno zdravo povrće, jer sadrži mnogo hranljivih materija i jedinjenja, koja mogu smanjiti rizik od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i rak.
Foto: Pixabay/Engin_Akyurt

Pored toga, poželjno je kada želite da izgubite kilograme, a ono što se ističe jeste da ga lako možete kombinovati sa drugim namirnicama i jelima. Postoji čak šest razloga zbog kojih bi trebalo da uključite karfiol u svoju svakodnevnu ishranu.

Sadrži mnogo hranljivih materija

Karfiol je nutritivno bogat, jer sadrži malo kalorija i mnogo vitamina i minerala. Otprilike 100 grama svežeg karfiola sadrži oko 27 kalorija, 58 odsto dnevne vrednosti vitamina C, 14 odsto dnevne vrednosti vitamina K, 12 odsto dnevne vrednosti vitamina B6 i 15 odsto dnevne vrednosti folata. Pored toga, sadrži kalijum, mangan, holin, magnezijum i fosfor.

Visok sadržaj vlakana

Karfiol je bogat vlaknima koja su korisna za celokupno zdravlje, a 100 grama svežeg karfiola sadrži dva grama vlakana, što je oko 7 odsto vaših dnevnih potreba. Napominje se da su vlakna važna jer hrane zdrave bakterije u crevima i tako pomažu u smanjenju upale u telu.

Dobar izvor antioksidanata

Ova hrana je odličan izvor antioksidanata koji štite vaše ćelije od štetnih slobodnih radikala i upala. Posebno je bogat glukozinolatima i izotiocijanatima, grupama antioksidanata za koje se pokazalo da usporavaju rast ćelija raka. Takođe sadrži karotenoide i flavonoide antioksidante, koji imaju efekte protiv raka i mogu smanjiti rizik od nekoliko drugih bolesti, uključujući bolesti srca.

Može pomoći u gubitku težine

Zanimljivo je da se karfiol često pominje u ishrani, što uključuje i mršavljenje. To je zato što ima oko 27 kalorija na 100 grama, pa se može jesti i u većim količinama. Pored toga, često ga možete zameniti drugom visokokaloričnom hranom kao što su pirinač i brašno.

Evo zašto treba da jedemo brokoli što češće!

Preuzmite android aplikaciju.