Почетна > Србија
Србија

Кардиоваскуларна болест је здравствени проблем број један у Србији

У Београду се одржава четврти међународни симпозијум о болестима срчаних залистака „БЕЛВИС“, један од највећих скупова, јединствен у овом делу Европе, а који ће окупити више од 200 водећих стручњака како из наше земље тако и из УСА, Немачке, Холандије, Француске, Италије, Јужне Кореје, Белгије, Хрватске.
Фото: Градске инфо

„БЕЛВИС је међународни симпозијум о болестима срчаних залистака. Поред обољења срчаних залистака теме конгреса укључују и болести које се често јављају уз оболеле срчане залиске, попут коронарне болести или срчаног попуштања. Скуп заједнички организују кардиолози и кардиохирурзи Србије, а под покровитељством Министарства здравља, Удружења кардиолога Србије, Удружења кардиоваскуларних хирурга Србије и Медицинског факултета Универзитета у Београду“, рекао је организатор симпозијума и кардиолог у Универзитетском клиничком центру Србије Марко Бановић.

Он је додао да ће поред домаћих експерата из области кардиологије и кардиохирургије, на симпозијуму говорити и велика имена европске и светске кардиологије и кардиохирургије.

„Смртност од кардиоваскуларних болести је два и по пута чешћа него смртност од малигних болести. Захваљујући познавању фактора ризика и њиховом сузбијању, а потом и лечењу у склопу секундарне превенције имамо продужен животни век болесника“, истакао је кардиохирург и директор Клинике за кардиологију УКЦ Србије, као и један од организатора симпозијума „БЕЛВИС“ Светозар Путник.

„Промена начина живота и примена лекова значајно смањују ризик од настанка инфаркта миокарда и цереброваскулног инсулта. Нажалост, многи људи занемаре факторе ризика, које могу да модификују, а не проверавају ниво холестерола и он се дијагностикује тек када настане нежељени кардиоваскуларни догађај“, рекао је ендокринолог у Клиници за ендокринологију, дијабетес и болести метаболизма УКЦ Србије, Милош Жарковић.

У четири од пет случајева кардиоваскуларних смрти узрок је атеросклеротска кардиоваскуларна болест (АСКВБ). Готово 40 одсто одрасле популације изложено је ризику од АСКВБ, а забрињава и чињеница да се преко једне трећине (36 одсто) кардиоваскуларних смрти јавља прерано код људи млађих од 70 година.

Srbija u dve kategorije nastupa na Kvadrijenalu u Pragu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.