Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Караван „Буди храбра – прегледај се“ свој пут започео у Новом Саду.

На међународној карти октобар је уписан као месец борбе против рака дојке. Како би се скренула пажња на значај раног откривања те опасне болести, организовани су бесплатни ултразвучни прегледи у градовима широм Србије. Караван „Буди храбра – прегледај се“ свој пут започео је у Новом Саду.
Фото: PrtSc

Рак дојке водећи је узрок смртности од малигних болести у женској популацији широм света. У Србији се сваке године открије преко 4.500 случајева карцинома дојке, а њих 1.700 изгуби битку са том болешћу.

Апелујемо на наше жене да узму здравље у своје руке и да раде превентивне прегледе, да редовно одлазе код својих гинеколога да се прегледају и да раде ултразвучни преглед. Ултразвучни преглед је врло важно од 25. године да раде на годину дана, мамографија иде касније, након 40./45. године, рекла је Весна Имброњев, Асоцијација за унапређење здравља.

У оквиру акције „Буди храбра- прегледај се“, у покретној ординацији у градовима широм Србије жене старости до 40 година моћи ће да ураде десетоминутни ултразвучни преглед. Караван ће у Новом Саду бити до уторка, испред ТЦ Променда од 12 до 18 часова, а затим креће даље ка Сремској Митровици.

„Десет минута времена да се издвоји и годину дана је жена потпуно мирна да зна да је све у реду. То мора да буде једна годишња обавеза, да то није ништа битније ни од тренинга, ни од козметичара, ни од шопинга, дакле 10 минута чува главу“, рекла је Марија Лакић, Удружење „Жена уз жену“.

У раној фази болести не бележе се симптоми, па већина жена одлаже посету гинекологу – што је погрешно. Ако се карцином дојке открије у почетном стадијуму –проценат излечења је већи, стога су редовни прегледи од кључног значаја.

Počela manifestacija „Dečija nedelja“

Преузмите андроид апликацију.