Почетна > Србија
Србија

Карановић: Курти провокацијама тражи рат

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти провокацијама жели да изазове рат јер му је то последња опција код албанског политичког тела на основу које би могао да подигне свој рејтинг и очува власт, сматра Огњен Карановић из Центра за друштвену стабилност.
Фото: Градске инфо

Карановић је за Тањуг навео да Курти тражи рат зато што му, како сматра, популарност опада у политичком телу Албанаца на КиМ, поготово у сепаратистичким круговима.

„Он је свестан да је у великој мери изгубио подршку политичких структура у САД, а губи подршку и на КиМ. Ниједно обећање које је дао Албанцима на том простору да ће им испунити у предизборним кампањама, он није испунио“, рекао је Карановић.

Навео је да Курти жели пред политичким западом да каже да је Србија направила искорак ка ремећењу безбедносне ситуације, односно да је Србија изазвала неки нови рат.

„Јасно је свима као дан да Србија није учинила ниједан корак који би нарушио безбедносну структуру односно који би нарушио безбедност и мир у јужној српској покрајини. Међутим, Србија неће гледати скрштених руку да неко малтретира или врши погром над српским живљем и то можемо са сигурношћу да кажемо“, рекао је Карановић.

Навео је да је Србима „свега преко главе“ и да желе да се овакво стање оконча, али и истакао да морамо задржати присебност и маневарски простор без обзира колико је он сужен, те додао да се Курти овако понаша јер му је очигледно јасно да је можда његовој влади дошао крај.

Карановић је рекао да ни по једном слову ниједног споразума из Брисела од пре десет и више година није дозвољено полицијским снагама, оружаним снагама било које провенијенције јужно од Ибра да улазе на север КиМ у такозвани директорат полиције на северу.

„То није дозвољено, међутим они то ипак чине“, рекао је Карановић и додао да је јасно да Курти има подршку или му се толерише овакво понашање које нас води „на ивицу рата“.

Истакао је да држава Србија апсолутно стоји иза свог народа на КиМ и додао да је уверен да ће, уколико буде пређена граница и почне прогон у физичком смислу, Србија реаговати са свим консеквенцама.

Petković: Kurtijevo šegačenje s Briselskim sporazumom,EU da reaguje

Преузмите андроид апликацију.