Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Какве користи имамо од кафе?

Овај већини омиљени напитак има сјајне бенефите на наш организам.
Фото: Unsplash/Mike Kenneally

Било да је јутро или имамо пад концентрације, у већини случајева је кафа та за коју ћемо се ухватити како би вратили концентрацију и разбудили се.

Само ако се не претерује и пије у ограниченим количинама, кафа ће позитивно утицати на наше тело и наше, како психичке тако и физичке функције. А како то кафа позитивно утиче на наше тело?

Побољшава менталну функцију

Кофеин из кафе утиче на стање будности, а самим тим и на когнитивне функције. Истраживања су показала да како би се постигло повећање менталних перформанси, а да се не наруши сан или не изазове дехидрација тела, довољно је попити до 3 мале шоље кафе.

Фото: Pexels/Li Sun
Позитивно утиче на физичке перформансе

Кофеин из кафе активира адреналин у нашем телу и тако га припрема за напор. Ако попијете кафу пре тренинга можете побољшати вашу кондицију. Истраживања су показала да кафа повећава кондицију за 12 процената.

Осећаћете се срећно и расположено
Фото: Pexels/Ba tik

Бројна истраживања су показала да је конзумирање кафе код жена умањило могућност појаве депресије чак за 20 процената. Вероватно је реч о ужитку који већина људи осећа док конзумирају свој омиљени напитак. Ако вас кафа чини срећним, уживајте у свом омиљеном напитку, али не претерујте у количини.

Садржи хранљиве материје

Витамини Б2 и Б5 који се налазе у кафи утичу на подизање енергије. Исто тако норвешка истраживања су показала да кафа садржи антиоксидансе који имају улогу у одбрани организма од слободних радикала.

Фото: Unsplash/Immo wegmann
Штити од Алцхајмерове болести

Много је истраживања довела су у везу унос кофеина са смањеним ризиком од појаве Алцхајмерове болести. Наводи се да кофеин може чак за 65 процената умањити могућност настанка ове болести.

Napitak čiji nas miris budi

Преузмите андроид апликацију.