Početna > Život i stil
Život i stil

Kako uživati u hrskavim prženim poslasticama bez unosa previše ulja?

Prženje je popularan metod pripreme slatkih poslastica i slanih grickalica, kao što su krofne, uštipci i fritule.
Foto: Pixabay/ Ashish_Choudhary

To je ukus koji svi volimo, ali mnogi radije izbegavaju ova jela zbog visokog sadržaja ulja.

Kako onda uživati u hrskavim prženim poslasticama bez unosa previše ulja?

Koristeći različite metode, dobićete savršeno prženo testo bez neprijatnog osećaja masti.

Pravilno zagrejano ulje

Temperatura ulja je ključna. Ako ulje nije dovoljno vruće, testo će upiti više ulja pre nego što bude gotovo.

Idealna temperatura za prženje je između 170 i 180 stepeni Celzijusa.

Koristite kuhinjski termometar ili jednostavno koristite komad testa da proverite da li je ulje dovoljno vruće. Ako se oko njega formiraju mali mehurići, ulje je pogodno za prženje.

Ispravna konzistencija testa

Previše meko ili tekuće testo će apsorbovati više ulja. Zato uvek obratite pažnju na recept i dodajte još malo brašna ako je potrebno da dobijete testo prave konzistencije.

Koristite prašak za pecivo, sodu bikarbonu ili kvasac

Sastojci koji pomažu da se testo diže, kao što su prašak za pecivo, soda bikarbona ili kvasac, pomažu u poboljšanju teksture. Testo sa dodatkom kvasca brže se peče i upija manje ulja, što znači da će krajnji proizvod biti manje masniji.

Dodavanje alkohola

Alkohol pri prženju isparava i ostavlja manje mesta za ulje, pa je testo svetlije i manje masnije. Kada dodajete alkohol, veoma je važno da ga dodajete umereno, jer previše može uticati na teksturu i ukus testa.

Posebno moramo biti oprezni kada dodajemo rum, zbog kojeg krofne mogu biti preteške. Kao rezultat toga, one će apsorbovati previše ulja prilikom prženja.

Biće dovoljno malo rakije ili kašičica ruma, koje dodajete dok mešate sastojke za testo i zatim nastavite sa postupkom pripreme kao i obično.

Rezultat će biti testo koje će biti hrskavo kao i obično, ali sa manjim sadržajem masti, što će sigurno zadovoljiti vaše nepce.

Nemojte prenatrpati tiganj

Prilikom prženja nemojte odjednom dodavati previše komada testa u tiganj sa uljem. Ovo snižava temperaturu ulja i produžava vreme prženja, što zauzvrat povećava apsorpciju ulja.

Jedete li hleb uz sve? Evo alternativnih predloga koji su dobri za zdravlje

Preuzmite android aplikaciju.