Početna > Život i stil
Život i stil

Kako uspešno izvaditi tortu iz kalupa

Ako ste jednom ispekli tortu, najveći problem nastaje kada treba da je izvadimo iz kalupa.
Foto: Pixabay/Finn-b

Kolači su puni sastojaka koji su skloni lepljenju, posebno šećera i proteina. Starije tepsije koje su oštećene svakako će ubrzati proces lepljenja. Uz pravilnu pripremu, možete osigurati da se ovaj problem više ne ponovi i da sledeći kolač izađe iz rerne savršen. Najvažniji prvi korak je dobro obložiti posudu.

Masnoća

Koje god jelo imate, uvek je pametno prvo ga namastiti – ravnomerno. Možete koristiti biljnu mast koja nema miris i ukus, nije skupa i neće sagoreti u rerni. Maslac će dati sladak ukus, ali i bogat. Ali kako se lako može zapaliti na visokim temperaturama, može promeniti boju i dati nešto jači ukus. Postoji uljni sprej koji će pomoći, ali kako ga može biti previše, višak obrišite krpom. Ako koristite puter, uzmite njegovu supenu kašiku i ostavite da se zagreje na sobnu temperaturu i njime premažite tepsiju.

Brašno

Brašno je dobra opcija za sprečavanje lepljenja. Kakao prah možete koristiti i za čokoladne torte, pa ćete se osloboditi belih mrlja koje mogu da ostanu na torti ako se posuda posipa brašnom. Ako želite da dodate brašno nakon što ste posudu podmazali, uradite to tako što ćete u nju staviti brašno i okretati posudu dok se sve ne rasporedi kako treba, a zatim jednostavno otresite višak.

Pek papir

Kad god je moguće, treba koristiti papir za umotavanje, iako se ne uklapa dobro sa svim oblicima posuđa. Takođe možete malo podmazati podlogu pre ubacivanja papira kako biste bili još sigurniji i nećete morati da kidate papir sa podloge. Kada koristite papir, lakše ćete izvaditi tortu, ali višak papira morate ostaviti na ivici posude.

Recept dana: Lagana torta sa jagodama i jogurtom

Preuzmite android aplikaciju.