Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како тело реагује када му недостаје протеина?

Протеини, веома битни за изградњу наших мишића. Како да знате да вам у телу они недостају?
Фото: Pexels/Tima Miroshnicher

Како су протеини присутни у свакој ћелији нашег тела, њихов недостатак се одражава на наше здравље, а честе су и нуспојаве као последица њиховог недостатка.

Шта је главни узрок недостатка протеина?

Оно што је главни узрог недостатка протеина, јесте његово недовољно уношење кроз исхрану. Вегани, вегетаријанци, као и старије особе, би требале да воде рачуна о уносу протеина, као последице уношења претежно биљне исхране.

Такође, особе са гастроинтестиналним проблемима, као што су алергија на глутен, улцерозни колитис и Кронова болест могу узроковати недостатак протеина у телу, као последица лоше његове апсорпције.

У данашње време, како је приступ храни богатој протеинима омогућен великој већини популације, клинички случајеви недостатка протеина не бележе се често.

Чак и особе са претежно биљном исхраном у прилици су да задовоље потребних 0,8 грама протеина по килограму телесне масе.

Који су то показатељи да нам можда недостаје протеина?

Често вам се једу шећери и стално осећате глад

За варење масти и протеина је потребно више времена, него што је то потребно угљеним хидратима. Из тог разлога, ако конзумирате оброк са пуно угљених хидрата, а јако мало протеина, брже ћете осетити глад, а скок глукозе у крви ће нагло порасти.

Нагли скок и пад глукозе узрокују да имамо потребу да једемо слатко. Зато је потребно конзумирати оптималне количине угљених хидрата и протеина, како би требало више времена да се свари храна, а ми дуже остајемо сити, док глукоза не би нагло скакала и падала.

Конзумирање протеина у довољној количини, учиниће да будете сити и спречиће „нападе“ глади, те смањити апетит.

Осећате слабост и умор

Дужи временски период уколико се не уносе протеини у потребној количини, учиниће да се осећате уморно и без енергије. То је последица тога што тело узима протеине из мишића, како би се снабдело потребним беланчевинама.

Ако телу не омогућимо оптималне количине протеина како би се тело могло обновити, почећемо да губимо мишићну масу.

Проблеми са кожом и косом

Ови проблеми су чести уколико вам у тели недостаје протеина. Губитак косе, мелазма, акне и прерано старење су само од неких последица узрокованих недовољној количини протеина у нашем телу.

Tri razloga da se ove zime oprobate u klizanju

Преузмите андроид апликацију.