Početna > Život i stil
Život i stil

Kako sprečiti da banane pocrne u kolačima

Banane su popularan sastojak mnogih kolača i deserta, ali nažalost, imaju tendenciju da brzo porumene nakon što se režu ili izlažu vazduhu.
Foto: Pixabay/Eusa_Ho

Smeđene banane mogu da pokvare izgled i ukus vaših deserta, ali postoji nekoliko jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da vaše banane izgledaju sveže, bez obzira koliko dugo stoje vani.

Ako banane nisu prekrivene šlagom ili nekim drugim premazom, jednostavno ih možete preliti voćnim sokom. Kiselina u voćnom soku pomaže u sprečavanju oslobađanja enzima koji izazivaju porumenelost.

Najčešće se koristi sok od limuna, pomorandže ili ananasa, ali možete koristiti i limunadu ili jednostavno iscediti limun direktno na isečene banane. Ovo će značajno smanjiti mogućnost njihovog potamnjenja.

Međutim, treba napomenuti da ovaj metod može izazvati blagi kiselkast ukus u bananama i kolaču zbog kiseline u soku. Ako želite da izbegnete ovaj efekat, možete koristiti alternativu – sok od jabuke.

Sok od jabuke ima blag, sladak, ali i blago kiselkast ukus, koji pomaže bananama da zadrže svežinu, a da pritom ne menjaju previše ukus.

Pored voćnih sokova, još jedna odlična opcija je med. Za ovaj trik sve što treba da uradite je da rastvorite jednu kašiku meda u 100 ml vode i potopite isečene banane u ovu mešavinu oko 30 sekundi.

Med ne samo da sprečava porumenelost, već i daje blagu aromu koja može obogatiti vašu tortu.

Koristeći ove jednostavne trikove, možete biti sigurni da će vaše banane u kolačima ostati sveže i prelepo, a vaš desert imati bolji vizuelni utisak i dugotrajan ukus.

Kako da povećate unos proteina u organizam?

Preuzmite android aplikaciju.