Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како скинути залепљене и сасушене инсекте са аута?

Потпуно је уобичајно да након дужег путовања, нарочито ако сте јурили по ауто-путу, предњи део аута буде пун залепљених инсеката.
Фото: Wikimedia Commons/Tamsin Slater

Најгоре што у таквој ситуацији можете да урадите јесте да не оперете аутомобил одмах, већ да га оставите паркираног данима или недељама на сунцу. Тако се остаци инсеката све чвршће лепе за лак, при чему може доћи чак и до неких хемијских реакција које оштећују лак, пишу Половни аутомобили.

Што касније одлучите да оперете ауто, то ће бити теже да уклоните залепљене инсекте и биће већа шанса да током прања оштетите лак.

Оперите ауто када стигнете на одредиште

Логично да вам је прање аутомобила последња ствар на уму када након дугог путовања коначно стигнете на дестинацију, на пример море. Једино што желите јесте да се на брзину распакујете и одморите.

Међутим, сви они инсекти које сте „покупили“ на путу сада се све чвршће лепе за лак.

Фото: Pixabay/sasint
Залепљени инсекти уништавају и фарове

Не заборавимо да се инсекти лепе и на фарове, па њихово неблаговремено уклањање може да доведе и до микроогреботина на самим фаровима.

Тиме се убрзава матирање пластике фарова, па ће се раније јавити потреба за њиховим полирањем.

Шта не треба радити ако су се остаци инсеката већ осушили и чврсто залепили?

Нипошто не покушавајте да их састружете грубом четком, грубом (зеленом) страном сунђера за прање судова и сличним стварима. Тако ћете само да изазовете још већу штету.

Чак и класичним прањем сунђером може да се изгребе лак, пошто прегрубим трљањем могу да се откидају тврди остаци инсеката, који затим буквално шмирглају лак под притиском сунђера.

Избегавајте и разна агресивна средства за прање која се користе у купатилу или кухињи, с обзиром на то да она могу да оштете лак, као и неке пластичне или гумене делове на аутомобилу.

Не препоручује се ни класичан детерџент за прање судова.

Фото: Wikimedia Commons/Tamsin Slater
Решење – специјална средства за скидање остатака инсеката

Постоје разна наменска средства развијена управо за помоћ у оваквим ситуацијама. Можете их наћи и у продавницама ауто козметике, на бензинским пумпама и у мегамаркетима…

Користе се врло једноставно и могу да буду веома ефикасна, наравно, у зависности од тога колико дуго су остаци инсеката били на лаку под утицајем топлоте и сунца. Углавном доносе жељене резултате без негативних последица, нарочито ако је реч о неким квалитетнијим производима.

Обавезно прочитајте упутство за употребу, пошто ова средства могу да буду агресивна. Нека средства се продају спремна за употребу, а нека је потребно разредити пошто се продају у концентрованом облику.

Не користе се сва средства на исти начин.

Превенција је најбољи лек

Уколико одмах након вожње оперете ауто, постоји велика шанса да нећете уопште морати посебно да се бавите залепљеним инсектима.

Наравно, ово није никаква гаранција, пошто пут може да буде заиста дуг, а сунце и врелина врше свој утицај на остатке залепљених инсеката и док возите. Али у сваком случају, уклањање онога што остане након класичног прања, биће неупоредиво лакше него ако то урадите 10 или 15 дана касније.

Као превенција против оштећења и за лакше уклањање и остатака инсеката и свих других нечистоћа постоји проверено решење – воскирање.

Da li ste pripremili auto za jesen? Evo kako da to učinite

Преузмите андроид апликацију.