Почетна > Србија
Србија

Како се заштитити од поплава

И ове године сведоци смо великих поплава које су услед обилних падавина задесиле нашу земљу. Изливања бујичних и других водотокова изазвала су штете на породичним кућама, стамбеним зградама и објектима инфраструктуре. Киша која је непрестано падала неколико дана изазвала је пораст река и бујичне воде које су поплавиле куће у Сјеници, Пријепољу, деловима Новог Пазара, Тутину, Рашкој, Брусу и Куршумлији.
Фото: shutterstock

Размере последњих поплава у Србији нису онакве као што су биле 2014. године, али штете су свакако велике. Иако водостаји појединих река опадају, нека подручја још увек су угрожена. Извиђај штета проузрокованих овогодишњим изливањем река је у току, а домаћинствима која су у поплавама претрпела највеће губитке желимо што бржи опоравак. Дом је место које с љубављу градимо и где се осећамо најсигурније. Брижно га чувајмо и на време заштитимо од непредвидивих ситуација!

Шта смо научили из претходних поплава и колико смо спремно дочекали нове? Подсетимо се још једном правила понашања која нам у оваквим ситуацијама могу бити од велике користи:

1. Поставите вреће с песком

Правовремено поставите вреће с песком испред улаза своје куће. Заштитите се насипима и додатно их појачавајте по потреби. Вреће с песком су добар чувар куће, јер ћете на тај начин спречити да вода уђе у ваш дом. Опскрбите се на време довољним количинама песка.

2. Искључите се с прикључака

Прикључке за плин, грејање, струју и воду обавезно искључите у ванредним ситуацијама попут поплава, како не би дошло до већих штета. Све електричне уређаје пребаците на виши спратни ниво.

3. Пређите на виши ниво куће и чекајте евакуацију

Уколико је ризик од поплава већи, пребаците се на виши ниво куће и пратите обавештења надлежних служби. Ако надлежни органи апелују на вас да се евакуишете – послушајте их. Живот нема цену и пречи је од све имовине.

4. Пратите медије и не паничите!

Не ширите панику. Пратите благовремено и тачно извештавање медија о стању поплава и понашајте се у складу с мерама и обавештењима кризног штаба.

5. Будите у приправности!

Уколико живите на плавном подручју које је и раније погађала поплава, будите свесни те чињенице, поготово ако се ваша кућа налази у близини реке или воде. Будите увек у приправности. Упознајте се на време са свим ризицима од поплава, као и о мерама заштите. Потребно је благовремено припремити и пакете за хигијену, додатну опрему и алат који могу затребати у тим ситуацијама, као и довољне залихе хране и флаширане воде.

6. Склоните све опасне материје!

Све опасне и запаљиве материје, моторно уље, гориво и друге хемикалије које имате у стану склоните на безбедније место, како се не би излиле и у мешању с водом довеле до још већег оштећења и загађења.

7. Користите пумпе за воду.

Уколико вам вода уђе у кућу, користите пумпе за избацивање воде. Показале су се као одличан чувар куће током поплава.

8. Проверите воду за пиће!

Пратите информације о водоснабдевању и здравственој исправности воде за пиће. Не користите поплавну воду за пиће, јер може бити загађена канализацијом, уљем или муљем. Вратите се у своје куће само ако надлежне службе процене да је повратак сигуран.

9. Не укључујте електричне апарате!

Након што се поплава повуче, будите пажљиви са електроинсталацијом. Не укључујте електричне апарате пре провере и добро пребришите и дезинфикујте све површине које су биле под водом.

10. Обратите се осигуравајућој кући!

Обратите се својој осигуравајућој кући како би стручни људи што пре проценили настале штете.

Сви они који су осигурали своју имовину у Компанији „Дунав осигурање“, а који су претрпели штете у насталим поплавама могу очекивати брзу процену од стране стручних тимова Компаније и ефикасну накнаду штета. Штету на својој имовини можете пријавити телефонским путем и у пословницама Компаније. Покретање одштетног захтева можете иницирати брзо и једноставно и попуњавањем онлајн обавештење о насталој штети.

Можете нас контактирати и путем бесплатног позива Контакт центра Компаније на број телефона 0800 386 286.

Санирајмо настале штете заједно и обновимо свој дом са још већом љубављу! Пријатељ остаје пријатељ!

Udruženje „Žena uz ženu“ i kompanija „Dunav osiguranje“ na zajedničkom panelu „Reci sve što je važno“

Преузмите андроид апликацију.