Početna > Život i stil
Život i stil

Kako se pravilno čuva šećer?

Šećer nema rok trajanja, ali samo ako se pravilno skladišti.
Foto: Pixabay/pasja1000

Šećer se nikada neće pokvariti jer nije pogodan za razvoj bakterija. Međutim, treba sprečiti da se stvrdne ili pretvori u grudve, daleko od vlage, toplote i insekata.

Najbolje je da ga držite na sobnoj temperaturi u hermetički zatvorenoj posudi. U granuliranom šećeru mogu da se formiraju grudvice, ali se lako mogu razbiti viljuškom.

Smeđi šećer je posebno sklon stvrdnjavanju i moraćete da ga omekšate pre vaganja i upotrebe.

Parče jabuke ili hleba možete staviti u činiju sa šećerom jer će osloboditi vlagu i sprečiti stvrdnjavanje.

Takođe možete staviti smeđi šećer u staklenu posudu, a zatim u mikrotalasnu sa drugom staklenom posudom napunjenom vodom, vlaga bi trebalo da omekša za manje od jednog minuta (proveravajte u intervalima od 20 sekundi da biste izbegli pregrevanje).

Šećer u prahu je dobro čuvati na sobnoj temperaturi, sve dok je u hermetički zatvorenoj posudi.

Iako mu je dodat kukuruzni skrob kao sredstvo protiv grudvica, možda će biti potrebno da se promeša ili proseje kroz cediljku da bi se uklonile sve grudvice.

Recept dana: Slatko od jagoda

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake