Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како се ослободити стреса пре одласка на одмор?

Годишњи одмор је нешто чему се сви радујемо и што нам је често мотив да све остале обавезе завршимо на време, како бисмо се опустили, али лако може да постане извор стреса ако се унапред преоптерећујемо.
Фото: Pixabay/DariuszSankowski

Важно је да се припремите пре пута, па је добро имати листу обавеза и проверити шта треба да понесете.

Ипак, не треба све оставити за последњих пар дана, јер ћете се тада непотребно излуђивати и оптерећивати уместо да будете спремни да се опустите. Зато ево четири савета како да то спречите.

Планирајте унапред

Вероватно најпаметније што можете да урадите је да направите списак обавеза пре пута и почнете да их прецртавате једну по једну. Наравно, ово не би требало да предузима само једна особа, већ треба распоредити обавезе, али што се пре ураде, биће мањи притисак на крају, пред сам пут. Листа обавеза треба да се односи на потрепштине за само путовање, као што су кофер, ранац, важећи пасош, али и за све време одсуства, односно шта треба да спакујете од одеће и обуће, лекова, креме за сунчање …

Обавестите колеге да нећете бити доступни

Ако можете, почните свој одмор неколико дана пре пута да бисте се навикли да не будете у канцеларији и да немате никакве пословне обавезе. Обавестите своје колеге да вас неће бити, ако је потребно доделите некоме да преузме послове који не могу да чекају, а о свему другом размислите тек по повратку. Препоручљиво је да ставите аутоматски одговор на свој емаил налог, како би сви знали да нисте ту и да га једноставно не проверавате.

Урадите своје последње припреме раније

Постоје ствари које се не могу завршити раније, али има и оних које могу – па да размислите унапред које ствари треба да се оперу, да ли треба да купите нешто ново, да ли имате неког задуженог за заливање биљака, да ли ваш љубимац путује са вама или неко брине о њему. Припремите девизе, проверите да ли можете да платите картицом у иностранству и ништа мање важно – купите намирнице које могу да вас сачекају у замрзивачу да кући не стигнете без хране.

Опустите се неколико дана пре поласка

Овде не мислимо само на покушај да себи кажете да сте опуштени, већ на практичне радње. Ако сте све остало урадили на време, искористите дан пре путовања да слушате опуштајућу музику, прочитате књигу, опустите се уз омиљену серију, једноставно се искључите из ужурбаности свакодневног живота и ваше тело ће бити спремније за одморити се.

Kako obući decu kada su napolju velike vrućine?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке