Poslednjih nekoliko godina ovo egzotično voće iz Centralne i Južne Amerike preplavilo je prodavnice, ali zbog jedinstvenog ukusa mnogi ne znaju kako da izvuku najbolje iz njega.
Avokado je jedinstveno zeleno voće koje po obliku podseća na krušku. Prvi su ga uzgajali i jeli Inke, Olmeci i Maje, koji su redovnom konzumacijom primetili da je avokado veoma lekovit.
Iako se većina voća sastoji uglavnom od ugljenih hidrata, avokado sadrži dosta zdravih masti koje su važne za zdravlje našeg organizma. Međutim, njegov ukus je specifičan jer je neutralan, pa u početku možda i nije najukusniji, ali uz dodatak određenih namirnica može biti prava poslastica.
Kako jesti avokado?
Avokado se jede sirov, a može se dodati u slatka i slana jela. Kupujte zreli avokado jer se lakše čisti i ukusniji za jelo. Zrelo voće prepoznaćete po nešto tamnijoj kožici i mekšoj konzistenciji.
- Ako želite da ga pojedete samog, ovo je najlakši način da ga očistite i isečete:
- Dobro operite avokado da biste uklonili sve pesticide.
- Odrežite mali deo voćke.
- Jednom rukom ga držite odozgo, a drugom prerežite po dužini.
- Uzmite obe strane i okrenite ih u suprotnim smerovima.
- Uklonite kamen tako što ga izdubite kašikom.
- Isecite voće po dužini (i po širini) dok je još u koži, pa kašikom odvojite „meso“ od kore.
- Avokado poprskajte limunovim sokom da ne potamni.
Lekovita svojstva avokada
Postoji mnogo vrsta avokada koje se razlikuju po obliku i boji – od kruškolikog do okruglog i od zelenog do crnog. Ovo voće sadrži mnoge hranljive materije, kao i 20 različitih vitamina i minerala kao što su vitamini K, C, E, vitamini B, gvožđe.
100 grama avokada sadrži 160 kalorija, dva grama proteina i 15 grama nezasićenih masnih kiselina. Većina masti u avokadu je oleinska kiselina – mononezasićena masna kiselina koja je i glavna komponenta maslinovog ulja, a neka istraživanja tvrde da smanjuje upale u organizmu.
Masti u avokadu su otporne na oksidaciju izazvanu toplotom, tako da je ulje avokada zdrava i sigurnija alternativa biljnim uljima za kuvanje, prženje i pečenje.
Zašto je dobro jesti avokado:
- smanjuje loš holesterol
- pomaže u apsorpciji antioksidanata
- poboljšava vid
- hrani i vlaži kožu
- ublažava jutarnje mučnine kod trudnica
- čuva dobre bakterije u sistemu za varenje
- reguliše krvni pritisak
- poboljšava rad srca
Nekoliko saveta o čuvanju avokada
Kao što smo ranije spomenuli, avokado ima najbolji ukus kada je zreo. Međutim, ako ste kupili nezrelo voće, ostavite ga da sazri na sobnoj temperaturi, a možete ga staviti pored banana jer oslobađaju gas etilen koji ubrzava proces truljenja.
Da biste sprečili da avokado previše sazre, redovno proveravajte mekoću. Savršeno zreo avokado je tamnozelene boje i srednje je mekan, dok je prezreli avokado obično braon boje i veoma mekan i ne može se koristiti kao takav.
Ako ne nameravate odmah da pojedete ceo avokado, umotajte ga u plastičnu foliju i čuvajte u frižideru. Hladnoća i folija će usporiti oksidaciju i truljenje.
Šta će se dogoditi u vašem telu ako svaki dan jedete avokado?
Preuzmite android aplikaciju.