Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како редовно конзумирање брескви може да утиче на ваше здравље?

Сочне, мирисне и неодољиво слатке — брескве су једно од оних летњих задовољстава које не можете да прескочите. И док их већина нас воли због укуса и освежавајуће текстуре, нутриционисти истичу да овај воћни драгуљ крије много више од самог задовољства за непце.
Фото: Pexels/ Kaboompics.com

Сочне, мирисне и неодољиво слатке — брескве су једно од оних летњих задовољстава које не можете да прескочите. И док их већина нас воли због укуса и освежавајуће текстуре, нутриционисти истичу да овај воћни драгуљ крије много више од самог задовољства за непце, преноси Данас.

Брескве су права мала ризница хранљивих материја које могу позитивно утицати на ваше целокупно здравље — од варења до здравља срца и очију.

Осим што пријају на високим температурама, нутриционисткиња Џејми Ли Макинтајер наглашава да брескве имају бројне здравствене предности које надилазе њихов добар укус.

– Садрже корисне нутријенте који подржавају здравље срца, смањују упале и помажу у регулацији шећера у крви – изјавила је она.

Побољшавају варење

Брескве су добар извор дијеталних влакана – средње велика бресква садржи око два грама и растворљивих и нерастворљивих влакана.

– Растворљива влакна хране корисне цревне бактерије, док нерастворљива помажу да варење функционише несметано – објашњава Макинтајер. Редовно конзумирање брескви може допринети правилнијој и здравијој пробави.

Смањују упалу

Хроничне упале повезане су с бројним болестима, а брескве садрже хранљиве материје попут бета-каротена, антоцијана, лутеина и витамина Ц.

– Ови састојци штите ћелије од оксидативног стреса, који је један од фактора у развоју разних обољења – додаје она.

Највише корисних састојака налази се у кори брескве, па се препоручује да се једу неољуштене.

Помажу у снижавању крвног притиска

Брескве су богате калијумом, минералом који неутралише штетан ефекат натријума и опушта крвне судове.

– Уз калијум, ту су и витамин Ц, влакна и бета-каротен – комбинација која може допринети здрављу срца, регулацији притиска и бољој равнотежи холестерола – истиче нутриционисткиња.

Регулишу ниво шећера у крви

Иако имају сладак укус, средње велика бресква садржи око 15 грама угљених хидрата – значајно мање од, на пример, јабуке, која има око 25 грама. Због тога су брескве добар избор и за особе са дијабетесом, посебно ако се комбинују с протеинима и здравим мастима, што додатно успорава пораст нивоа шећера у крви.

Штите вид

Боју брескви дају каротеноиди попут бета-каротена, лутеина и зеаксантина, који су уједно и снажни антиоксиданси. Висок унос лутеина и зеаксантина повезује се са смањеним ризиком од катаракте и макуларне дегенерације — главних узрока губитка вида код стариј.

Зашто при високим температурама аутомобили имају слабије перформансе?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке