Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Како провести један дан у Новом Саду?

Да ли у Нови Сад стижете углавном у журби, са списком пословних обавеза или пријатеља с којима ћете на кафу или ручак? Имате ли већ своја омиљена места од којих не желите превише да меандрирате? Не можемо да вам противуречимо – добре ствари некад не треба мењати.
Фото: Градске инфо

Ипак, доносимо вам водич за један цео дан у Новом Саду током ког ћете бити усредсређени на себе и нова искуства. Наравно, пријатељи су добродошли да их с њима поделите! Чак и ако никад нисте били у Новом Саду, ово је добар почетни план који ће вас мало више упознати с нашим градом и дати вам основе које после, ако желите, можете сами да надограђујете.

Прво фруштук, ондак на пут!

Војвођани воле да једу, и то добро – то вам је вероватно већ јасно. Већ смо писали о неким сјајним местима где можете да доручкујете. За аутентично војвођанско искуство саветујемо Шпајз Салаша 137 на Рибљој пијаци, где по систему шведског стола можете да пробате разноразне домаће ђаконије. Уколико сте пак и сами Новосађанин или Новосађанка и овако нешто није вам егзотично, похитајте у Комбинат или Виду на укусне омлете, сендвиче или палачинке.

Пешачка тура или култура

Најбољи начин да упознате неки град јесте да вас кроз њега проведе неко ко ће вам испричати све што треба да знате о њему и његовим знаменитостима, као и занимљиве анегдоте које можда не бисте могли да чујете ни од пријатеља који цео живот живе у Новом Саду.

Пешачке туре сјајан су начин да обиђете центар те да вам коначно буде јасно шта је која зграда које ваши пријатељи стално помињу. Купите и понеки сувенир. Да вас не би преварило лоше време или неке непредвиђене околности, информишите се дан раније о месту и времену одржавања код Туристичке организације Новог Сада или организације Serbian Adventures.

Фото: Градске инфо
Пауза за ручак

Ходање, превише информација, дивљење експонатима неизоставно умара човека. А који је бољи начин да се од одмори и окрепи од доброг ручка! Новом Саду не мањка добрих ресторана који нуде укусе за свачије непце. Плава фрајла на Спенсу нуди прави недељни ручак с војвођанским слаткишима по старој рецептури. Ако вас занима како је то јести на салашу, али не бисте одлазили из града, предлажемо Петлов салаш.

Уколико волите пицу, а ове године нисте стигли до Италије, свидеће вам се Savoca на Булевару ослобођења или Lanterna у центру, а ако вам се баш једе бургер, не пропустите Тостер бар.

Заправо, већина ресторана у центру нахраниће вас тако да ће вам бити потребно мало да предахнете после јела – а можда да отпустите и дугме на панталонама.

Обилазак Петроварадинске тврђаве

Шта је посета Новом Саду без посете популарној Ђави? Остављамо је за рани сумрак децембарских дана. Осим што је последњих двадесетак година позната као место одржавања Фестивала Еxит, Тврђава остаје један од најпрепознатљивијих грађевина Новог Сада, подједнако лепа посматрана из града, као и „изнутра“.

Саветујемо да на Петроварадинску тврђаву кренете у равној обући јер ће вас дочекати немали број степеница да се на њу попнете. Уживајте у шетњи кроз здање из 17. века које је некад служило за одбрану од Турака и погледу на Нови Сад окупан залазећим сунцем, те не пропустите да видите чувени сат.

Нека вас не збуњује то што можда на прву не умете да кажете колико је сати – на овом сату мала казаљка показује минуте, а велика сате, како би се време могло видети с Дунава или чак из града.

Фото: Градске инфо
Поподневна кафа

На Тврђави кафу и кремпиту по нашој препоруци можете пробати у Тераси, или се поново можете запутити према центру. Уколико сте пропустили пешачку туру, уживајте у ноћном, зимском издању Дунавске улице, Змај Јовине и околних уличица. Седите у кафић по свом или нашем избору за поподневну дозу кофеина, пре него што посетите један од најшармантнијих божићних маркета у целој Европи!

Вече – лагано или јако

Уколико сте и после обилног доручка и правог војвођанског ручка или калоричне пице ипак огладнели, нећемо вам судити – добро дошли сте у још неки локал да задовољите своје хедонистичке пориве. Шта кажете на неку пивницу?

Чувени Гусан са карираним столњацима, осим доброг пива, нуди и праву домаћу храну у аутентичном посуђу. Своје вече можете закључити на истом месту, али ако и даље имате енергије, ковид пропусницу и желите да искусите све што Нови Сад нуди, преселите се у улицу Лазе Телечког, где можете да бирате кафић по свом укусу, или пак неки од новосадских клубова. И обавезно нам дођите опет!

Prednosti života u Novom Sadu: Zeleni grad

 

Преузмите андроид апликацију.